Michail Gorbačov
Aktuality, Bezpečnosť,

Gorbačov radil budúcemu prezidentovi USA o Ruskej federácii

Rusko, 1.október 2020 (AM) – Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov poradil ohľadom Ruska víťazovi amerických prezidentských volieb ktoré sa budú v USA konať v novembri. O jeho slovách informuje denník The Times.


Najskôr Gorbačov odporučil budúcemu prezidentovi USA, aby sa stretol s ruským vodcom Vladimirom Putinom.

“Situácia je veľmi alarmujúca.” “Bez ohľadu na výsledok volieb je potrebné obnoviť dialóg, aby sme sa dostali z tohto zmrazeného stavu,” uviedol.

 

Podľa bývalého sovietskeho prezidenta by Rusko a USA mali udržať „druhý Reykjavík“, aby zabránili obnoveniu jadrových pretekov. Poznamenal, že je potrebný silný impulz pre dialóg na oboch stranách, a tiež zdôraznil, že súčasná svetová politika sa uberá nebezpečným smerom a pripomína prípravu na skutočnú vojnu.

 

Samit v Reykjavíku sa konal 11. – 12. októbra 1986. V tejto súvislosti sa Michail Gorbačov, ktorý bol v tom čase generálnym tajomníkom ústredného výboru KSSZ, stretol s Ronaldom Reaganom, ktorý pôsobil ako prezident USA. Stretnutie bolo prerušené bez podpísania akýchkoľvek dokumentov, považuje sa však za dôležitý míľnik v sovietsko-americkom procese rokovaní o strategických útočných zbraniach.

 

Zmluva o strelách stredného doletu a kratšieho doletu (zmluva INF), uzavretá v roku 1987 medzi ZSSR a USA, neumožňovala stranám mať v prevádzke pozemné balistické strely s doletom 500 až 5,5 tisíc kilometrov. Skončila sa 2. augusta 2019 z iniciatívy Washingtonu. USA obvinili Rusko z porušenia jej podmienok, Moskva všetky obvinenia odmietla.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov