foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko schválilo počty svojich vojakov v zahraničí – pozrite si koľkí a kde budú pôsobiť

 


Česko, 1.október 2020 (AM) – Česká poslanecká snemovňa v utorok 29. septembra schválila návrh ministra obrany Ľubomíra Metnara na pôsobenie síl a prostriedkov rezortu obrany v zahraničných operáciách v rokoch 2021 a 2022 s výhľadom na rok 2023. Po dvoch mesiacoch tak nadviazala na rozhodnutie Senátu, ktorý takmer jednohlasne mandát schválil tento rok 22 . júla.

“Oproti mandátu končiacemu v tomto roku nenavrhujeme žiadne novinky, zohľadnili sme však vplyv Koronavírusovej pandémie. Napriek tomu budú českí vojaci pokračovať v rovnakých krajinách ako doteraz. Schválenie mandátu je signálom, že sme spoľahlivým partnerom v NATO, EÚ i OSN. Všetky misie, ktorých sa zúčastňujeme, sú stabilizačné a výcvikové. Hlavným cieľom je v súlade s Programovým vyhlásením vlády ochrana ČR pred terorizmom a nelegálnou migráciou, “vysvetlil minister Metnar.

Predĺžiť by sa podľa návrhu malo pôsobenie v už prebiehajúcich operáciách a to v súhrnnom počte až 851 vojakov v roku 2021 a 946 vojakov v roku 2022. Je to teda menej ako tohtoročný mandát, ktorý umožňuje vyslanie až 1096 vojakov. Okrem misií EFP v Pobaltí sa na všetkých miestach pôsobenia znižujú maximálne počty oproti súčasnému mandátu.

Medziročné navýšenie v roku 2022 spôsobí prestížne nasadenie nadzvukových lietadiel Gripen k ochrane vzdušného priestoru nad Pobaltím. Taktické letectvo bude neba v tejto oblasti zabezpečovať už po štvrtýkrát, čo dokazuje, že sa činnosť českých stíhacích lietadiel vždy osvedčila.

V rámci Pobaltia zostávajú prioritou tiež už spomínané operácie EFP (enhanced Forward Presence – aliančná predsunutá prítomnosť) v Litve a Lotyšsku. Medzi hlavné miesta pôsobenia naďalej patrí Afganistan a Irak. Kvôli boju proti terorizmu a nelegálnej migrácii je ako priorita naďalej vnímaná aj únijné výcviková misia v Mali, ktorej sily majú v aktuálnom polroku české velenie. Pokračovať bude aj podpora misie MFO na Sinaji jedným transportným lietadlom CASA a jeho obsluhou.

Z hlavných oblastí pôsobenia českých vojakov je pre roky 2021-22 navrhovaný maximálny mandát pre nasadenie nasledujúce:

  • v Afganistane (misia Resolute Support) 205 osôb, teraz 390;
  • v Iraku (Globálna koalícia proti Daesh a výcviková misia NATO) 80 osôb, teraz 110;
  • v misii EFP v Pobaltí 290 osôb, teraz tiež 290;
  • v Mali (výcviková misia EÚ a misie OSN MINUSMA) 135 osôb, teraz 150;
  • v operácii MFO na Sinaji 20 osôb s lietadlom CASA C-295mm, teraz 25;
  • Air Policing v Pobaltí v roku 2022 – do 95 osôb s piatimi strojmi Jas-39 Gripen.

Plánované finančné náklady na zahraničné nasadenie sú nižšie, než boli v predchádzajúcom mandáte. Predpokladaná maximálna suma vynaložená na pôsobenie v zahraničných operáciách činí 1,73 mld. Kč v budúcom roku a 1,8 mld. Kč v roku 2022 (na roky 2019 a 2020 bolo plánované 2,4 mld. Kč respektíve 2,34 mld. Kč ).

Okrem mandátu pre pôsobenie jednotiek Armády ČR v zahraničných operáciách snemovňa tiež schválila predĺženie dobu pôsobenia Britského vojenského poradného a výcvikového tímu (BMATT) v Českej republike, ktoré bolo už skôr schválené tiež Senátom PČR.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov