.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna pokračuje: Arménsko zostrelilo dva vrtuľníky a tri bezpilotné lietadlá Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu

Arménsko, 27.september 2020 (AM) – V Karabachu sa opäť priostruje: Arménsko oznámilo dva zostrelené azerbajdžanské vrtuľníky a tri zničené tanky.


“Arménskej sily zostrelili dva vrtuľníky a tri bezpilotné vzdušné prostriedky azerbajdžanských ozbrojených síl v Náhornom Karabachu,” uviedla tlačová hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany Susane Stepananová.

 

 

Arménska strana zverejnila video zničenia azerbajdžanských obrnených vozidiel:

 

Podľa jej slov bola neuznaná republika vystavená leteckým a raketovým útokom. Neskôr Stepananová uviedla, že azerbajdžanská armáda utrpela straty živej sily a stratila tri tanky. Tieto informácie doteraz neboli v Azerbajdžane potvrdené. Arménsky predseda vlády Nikol Pašiňan povedal, že Azerbajdžan začal ofenzívu v smere Karabachu.

“Armáda úspešne čelí útoku. Situácia sa rýchlo vyvíja, informácie budú podľa potreby zhrnuté a zverejnené, “napísal na Facebooku.

 

Arménska strana zverejnila fotografiu a video zničenia azerbajdžanských obrnených vozidiel

 

Arménska strana zverejnila fotografiu a video zničenia azerbajdžanských obrnených vozidiel

 

Video: Arménsko vysiela raketomety na hraničnú čiaru s Azerbajdžanom:

 

 

 

Video: Azerbajdžan tiež vysiela posily na hraničnú čiaru s Arménskom

 

 

 

O ostreľovanie zo strany Azerbajdžanu hovoril aj tlačový tajomník prezidenta Náhorného Karabachu Vagram Pogosjan. Podľa neho boli ostreľované obývané obce a mestá, vrátane Stepanakert, hlavného mesta neuznanej republiky. Ministerstvo obrany Azerbajdžane tvrdí, že streľbu začali ozbrojené sily Arménska, ktoré strieľali na dediny v okolí miest Terter, Agdam, Füzuli a Džebrail. Podľa ministerstva sú medzi civilným obyvateľstvom mŕtvi a ranení. Azerbajdžanske sily prijímajú odvetné opatrenia, uviedlo ministerstvo obrany.

 

 

.

 

 

 

“Keď chcú vojnu, budú mať vojnu.” Prezident Karabachu vystúpil s výzvou k národu

Podľa slov Araik Aruťuňana ozbrojené sily pevne stojí na svojich pozíciách a reakcie na azerbajdžanskú agresiu bude primeraná. Prezident vyhlásil vojnový stav.

“Keď chcú vojnu, budú mať vojnu. Musíme so cťou uhájiť slobodu a česť našej vlasti a našich generácií. Nech nikoho nezlomia ani obete, ani straty, “povedal.

Povedal, že nepriateľ začal od skorého rána aktívne ostreľovanie z diel pozdĺž celej styčnej línie. Aruťuňan vyzval občanov, aby sa ukryli v krytoch a zachovali pokoj. Prezident uistil, že ozbrojené sily pevne stoja na svojich pozíciách a že reakcia na agresiu bude primeraná.

 

Azerbajdžan začal protiútok v Karabachu

Azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že ozbrojené sily v nedeľu začali protiútokovú operáciu pozdĺž celej prednej línie v Karabachu. Ministerstvo obrany Azerbajdžanu oznámilo zostrelenie vojenského vrtuľníka letectva, posádka prežila. Už predtým v nedeľu azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že arménske ozbrojené sily strieľali na osady na kontaktnej línii v Karabachu, podľa týchto údajov sú mŕtvi medzi civilistami.

“Za účelom potlačenia bojovej aktivity ozbrojených síl Arménska a zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva sa velenie azerbajdžanskej armády rozhodlo začať protiútokovú operáciu našich vojsk pozdĺž celej fronty,” vyhlásilo azerbajdžanskej ministerstvo obrany.

Podľa neho “vojaci a tankové jednotky s podporou jednotiek raketových a delostreleckých vojsk, frontového letectva a bezpilotných vzdušných prostriedkov objavili veľké množstvo živej sily, vojenských objektov a vojenskej techniky ozbrojených síl Arménska, umiestnených v prvej línii a v hlbinách nepriateľskej obrany a likvidujú ich”.

Ministerstvo obrany uvádza, že “bolo zničených 12 jednotiek protilietadlových raketových systémov OSA arménskych jednotiek protivzdušnej obrany”.

“Bojový vrtuľník vojenského letectva Azerbajdžanu bol zostrelený v smere na Terter, členovia posádky sú nažive. Bleskovo rýchla protiofenzivná operácia našich jednotiek pokračuje, “uvádza ministerstvo obrany.

Medzi civilným obyvateľstvom v Náhornom Karabachu sú obete

Karabašský ombudsman odsúdil hrubé porušovanie noriem medzinárodného humanitárneho práva Azerbajdžanom a vyzval k adekvátnemu posúdeniu akcií Baku. Azerbajdžanský rozsiahly útok na osadu Arcach viedol k stratám na životoch medzi civilistami a ničeniu, povedal ochranca ľudských práv v Náhornom Karabachu Artak Beglarjan.

Situácia v zóne karabašského konfliktu je úplne pod kontrolou prezidenta Náhorného Karabachu. Informoval o tom Vagram Pogosjan, tlačový tajomník Araik Aruťuňana. Vláda Náhorného Karabachu vyzýva obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj a zostalo v úkryte.

“Boje pozdĺž celej kontaktnej línie pokračujú. Obranná armáda odráža silnými údermi akcie nepriateľa, “oznamuje Pogosjan.

Predchádzajúci bojové strety na arménsko-azerbajdžanskej hranici v júli trvali niekoľko týždňov. Prebiehali niekoľko sto kilometrov od Náhorného Karabachu – v regiónoch Tovuz a Tavuš, ktoré hraničia aj s Gruzínskom. V neuznanej republike zostala situácia pokojná. Vinu za ostreľovanie zvaľovali Baku a Jerevanu jeden na druhého.

 

Medzi Arménskom a Azerbajdžanom existuje konflikt ohľadom štatútu oblasti Náhorného Karabachu. Vo februári 1988 Náhorná-karabašská autonómia oznámila odchod z azerbajdžanského ZSSR. Následne Azerbajdžan pri ozbrojenom konflikte v rokoch 1992-1994 stratil kontrolu nad Náhorným Karabachom a jeho siedmimi okolitými oblasťami. Rokovania o mierovom urovnaní konfliktu prebiehajú od roku 1992 v rámci Minskej skupiny OBSE vedenej tromi spolupredsedami – Ruskom , Spojenými štátmi a Francúzskom.

 

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo strany konfliktu okamžite zastaviť bojové operácie a začať vyjednávať k stabilizácii situácie v regióne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov