.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Tragédia na Ukrajine: Pri havárii lietadla An-26 zomrelo 25 vojakov

Charkov, Ukrajina, 26. septembra (AM) – Až 25 osôb zahynulo po páde vojenského lietadla na východe Ukrajiny. Antonov An-26 podľa ukrajinskej civilnej ochrany havaroval v piatok pri meste Čugujev v Charkovskej oblasti. Niektorí ľudia nešťastie zrejme prežili. Podľa ukrajinských úradov išlo o cvičný let. Na mieste sú záchranári.


 

 

„Lietadlo sa zrútilo pri pristávaní. Okrem posádky boli na palube kadeti Charkovskej Univerzity ukrajinských vzdušných síl. Na mieste sú mŕtvi a zranení,“ potvrdilo velenie ukrajinských vzdušných síl. Na palube bolo podľa pôvodnej informácie 28 ľudí – vojenskí piloti a kadeti. Neskôr vzdušné sily upresnili, že len 27, pretože jeden z kadetov nedostal povolenie letieť.

 

 

Na palube tak bolo sedem členov posádky a 20 študentov. Mŕtvych je 25 ľudí, dvaja prežili, ale utrpeli veľmi ťažké zranenia. Stroj sa zrútil pri pristávacom manévri a po dopade na zem začal horieť. „Podľa všetkého si (pilot) pomýlil cestu s pristávacou dráhou,“ povedal agentúre Interfax jej zdroj. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleksia Kučeru ale bola príčinou nešťastia porucha motora.

 

 

„Podľa informácií, ktoré som dostal, prišlo od pilota oznámenie, že zlyhal ľavý motor,“ uviedol podľa agentúry Interfax Kučer, ktorý dorazil na miesto havárie. Povedal tiež, že pre skúseného pilota nejde o „kritickú situáciu“, takže až vyšetrovanie povie, čo sa potom stalo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil haváriu na facebooku za „hroznú tragédiu“. Nariadil vytvoriť vládnu vyšetrovaciu komisiu. V sobotu na miesto nešťastia príde osobne.

 

Video: Fotografie kadetov, ktorí zahynuli pri leteckej katastrofe v Čugujeve:

 

 

An-26 je vojenské dopravné lietadlo vyvinuté sovietskou konštrukčnou kanceláriou Antonov. V prevádzke je tiež modifikácia pre cestujúcich An-26–100 s kapacitou až 43 osôb. Lietadlá An-26 používala aj slovenská armáda, posledné doslúžilo v roku 2016.

 

 

Predbežným dôvodom zrútenia vojenského dopravného lietadla Vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny An-26 pri Charkove je technická porucha lietadla.

“Vyskytla sa nejaká technická porucha. Čo presne sa dozvieme. Zatiaľ vám nemôžem povedať nič viac … Po dekódovaní čiernej skrinky budeme môcť vykonať predbežné posúdenie.”  Uviedol to minister obrany Ukrajiny Andrij Taran.

 

 

Ministerstvo obrany Ukrajiny objasnilo, že počas letu zlyhal jeden zo senzorov v ľavom motore lietadla. Štátny úrad pre vyšetrovanie Ukrajiny (SBI) zároveň preveruje štyri verzie dôvodov leteckej katastrofy, medzi ktoré patrí: katastrofa spôsobená technickou poruchou súčastí lietadla; katastrofa v dôsledku nesprávneho plnenia povinností posádkou; nesprávny výkon služobných povinností osobami zodpovednými za riadenie letu; neadekvátna údržba lietadla a jeho príprava na let.

 

Konečná príčina havárie sa určí po otvorení čiernych skriniek lietadla. Obe skrinky sa už našli, ale ešte neboli odstránené zo zvyškov lietadla. Lietadlo An-26, ktoré sa zrútilo neďaleko Charkova, malo 43 rokov, v roku 2020 ho však poslali na opravu. Podľa podmienok zmluvy malo byť lietadlo opravené do 1. októbra tohto roku. Aké práce sa v lietadle vykonali a či sa vôbec vykonali, zatiaľ nie sú známe.

V deň katastrofy uskutočnilo AN-26 šesť vzletov a uskutočnilo päť úspešných pristátí. Celkovo mal uskutočniť 10 letov. Údajne po každom lete skontroloval lietadlo technický personál.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov