Jakov Baljajev
Aktuality, Námorníctvo,

Najnovšia morská mínolovka Jakov Baljajev priplávala na Ďaleký východ severnou morskou cestou

Rusko, 26.september 2020 (AM) – Nová ruská loď na ochranu proti mínam Projektu 12700 Jakov Baljajev, ktorá uskutočňuje plavbu z Petrohradu do Vladivostoku, úspešne preplávala severomorskú cestu. Informuje o tom tlačová služba tichomorskej flotily.


 

Minolovka koncom júla opustila Petrohrad a začala s prechodom do Vladivostoku, kde sa loď podrobí námorným a štátnym testom, po ktorých sa Jakov Baljajev pripojí k tichomorskej flotile a bude slúžiť na Kamčatke. Plánuje sa, že loď dorazí do Vladivostoku v prvej dekáde októbra. Cesta z Baltského mora do cieľového miesta sa vykonáva pomocou morského remorkéra „Antej“.

 

Plavba „Jakova Baljajeva“ po trase po Severnom mori bola prvým takýmto prechodom lode s trupom zo sklenených vlákien v histórii . Predtým po severnej morskej ceste bol uskutočnený morský transport lode projektu 23470 „Andrej Stepanov“, ktorý bol tiež určený pre tichomorskú flotilu.

 

Morská mínolovka Jakov Baljajev je celkovo štvrtou loďou projektu 12700 Alexandrit. Mínolovky projektu 12700 sú schopné využívať najnovšie hydroakustické stanice umiestnené na samotnej lodi aj na diaľkovo ovládaných a autonómnych podmorských plavidlách a majú automatizovaný systém kontroly mín. Sú tiež schopné používať tradičnú vlečnú výstroj. Lode série Alexandrit majú jedinečný trup vyrobený z monolitického skleneného vlákna, ktorý bol vytvorený metódou vákuovej infúzie.

 

Ruské námorníctvo plánuje prevádzkovať okolo 40 pobrežných mínolovek Projektu 12700 Alexandrit do roku 2030. Rusko chce ich výrazným posilnením obnoviť mínolovné sily operujúce v pobrežných vodách. Mínolovky z projektu 12700 predstavujú pomyselný vrchol ruskej technológie. Trup plavidiel je zhotovený zo sklených vlákien a nepodlieha korózii. Výtlak plavidlá je 890 t, mínolovka môže dosiahnuť rýchlosť 16,5 uzla, dosah je 1 600 námorných míľ pri rýchlosti 10 uzlov. Výzbroj plavidlá tvorí jeden guľomet MTPU kalibru 14,5 mm a jeden kanón AK-306 kalibru 30 mm. Ďalej je súčasťou zbraňových systémov aj osem protilietadlových riadených striel 9K38 Igla k obrane proti napadnutiu zo vzduchu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov