foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

V Centre výcviku Lešť prebieha výcvik vojakov aktívnych záloh

Slovensko, 25. september 2020 (AM, MO SR) – V centre výcviku Lešť aktuálne prebieha výcvik vojakov zaradených do aktívnych záloh, ten zajtra ukončí 43 frekventantov zo Ženijného práporu v Seredi. Od včerajšieho dňa sa k nim pripojilo aj 16 vojakov aktívnych záloh z Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave, ktorí sa neskôr presunú do Výcvikového a testovacieho centra v Zemianskych Kostoľanoch, pričom výcvik ukončia 2. októbra 2020.


 

foto: MO SR

 

V súčasnosti pripravujeme novelu zákona, ktorej cieľom bude zatraktívnenie a skvalitnenie celého projektu aktívnych záloh. Ide o jednu z priorít rezortu obrany a našim cieľom je, aby sa tento projekt v budúcnosti otvoril čo najširšiemu počtu občanom, ktorí majú brannú povinnosť a záujem o vstup do aktívnych záloh. Verím, že novinky, ktoré chystáme prilákajú všetkých, ktorí by sa chceli podieľať na úlohách v prospech obrany Slovenskej republiky,“ povedal minister obrany J. Naď. Taktiež priblížil, že Ozbrojené sily SR plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh.

 

foto: MO SR

 

„Cieľom výcviku je zdokonaliť vojakov aktívnych záloh v pracovných návykoch v pozíciách, na ktoré sú určení. S ich prístupom k výcviku som veľmi spokojný. Všetci majú snahu uspieť čo najlepšie. Aktívne zálohy cvičíme už štyri roky. Niektorí zo záložníkov boli na ňom každý rok, ďalší sa pridali neskôr a máme tu aj úplných nováčikov. Ale som rád, všetci vytvorili dobrý kolektív, skúsenejší pomáhajú nováčikom, sú zohraní,“ vysvetľuje zástupca veliteľa ženijného práporu major Rastislav Dubovecký. V tomto roku boli na výcviku po prvý raz prítomní aj študenti 5. ročníka Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

 

foto: MO SR

 

Plánované sú aj cvičenia vojakov aktívnych záloh z 21. zmiešaného mechanizovaného práporu v Trebišove v dňoch 28. 9. – 8. 10. 2020 a tiež príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v dňoch 15. 10 – 29. 10. 2020.

Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 % doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov