Liaoning
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Čína demonštruje námornú silu – prvýkrát nasadila súčasne obidve svoje lietadlové lode na spoločné cvičenia

Čína, 25. september 2020 (AM) – Čínske ministerstvo obrany oznámilo, že jeho dve lietadlové lode Liaoning a Shandong absolvovali samostatné cvičenia. Manévre sú považované za reakciu na rastúci tlak Washingtonu na námornú aktivitu Pekingu v Juhočínskom mori.


 

Hovorca ministerstva Tan Kefei uviedol, že akcie oboch lodí boli zamerané na testovanie výkonnosti vybavenia, kontrolu úrovne výcviku vojakov a zvyšovanie schopností lodí plniť misie. Čínsky denník The Global Times, ktorý je pod kontrolou Čínskej komunistickej strany, uverejnil vo štvrtok článok o cvičeniach. Správa hovorí, že Shandong začal 1. septembra výcvikovú plavbu v Bohajskom mori, a že Liaoning bol začiatkom septembra pozorovaný aj pri plavbe v Žltom mori.

„Toto bolo prvýkrát, čo široká verejnosť zistila, že Čína mala na mori dve aktívne lietadlové lode, ktoré vykonávali zjavné simultánne cvičenia.“

 

Čínska armáda v posledných rokoch posilňuje svoje námorné kapacity. V roku 2012 sa Liaoning stal prvou čínskou lietadlovou loďou, ktorá vstúpila do formálnej služby. Shandong bola uvedená vlani v decembri. Cvičenia prebiehajú v čase, keď americké lietadlové lode v júli uskutočňovali cvičenia v Juhočínskom mori ako zjavný pokus čeliť rastúcej námornej činnosti Číny v regióne. Čína si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora. Ale iné strany majú konkurenčné územné nároky. Analytici tvrdia, že Čína sa pokúša demonštrovať svoje námorné schopnosti kvôli kontrole činnosti USA v regióne.

 

 

 

Shandong je prvá čínska lietadlovú loď vlastnej výroby.  Lietadlová loď je 315 metrov dlhá, 75 metrov široká, váži 70 000 ton a má cestovnú rýchlosť 31 námorných uzlov. Na palube môže prepravovať 36 stíhačiek J-15, alebo 30 lietadiel a 16 vrtuľníkov.

 

 

Loď nesie meno po čínskej provincii Šan-tung. Konštrukcia plavidla vychádza z prvej čínskej lietadlovej lode Liao-ning, ktorú Peking kúpil roku 1998 od Ukrajiny a modernizoval. Nová loď je však dlhšia. Štátna televízia CCTV uviedla, že Čína potrebuje najmenej šesť lietadlových lodí.

 

V lodenici Ťiang-nan pri Šanghaji už teraz buduje svoju tretiu a podstatne väčšiu. Očakáva sa, že teraz stavaná loď lietadlová loď už bude mať katapult, vďaka ktorému z nej bude môcť štartovať širšie spektrum lietadiel, vrátane lepšie vyzbrojených stíhačiek. A priori, táto tretia lietadlová loď by mala maž 320 metrov (proti 305 metrom pre Shandong) a mala by výtlak viac ako 80 000 ton. Pokiaľ ide o vybavenie, len málo informácii preniklo von. Možno snáď to, že by na svojej palube mala mať lietadlo KJ-600 vybavené a priori aktívnou anténou a nízkofrekvenčným radarom. vyvinutý inštitútom 603 typu AESA. Tiež by sa podľa iných zdrojov mohli na palube nachádzať stíhačky Senyang J-15, Chengdu J-20 a Shenyang FC-31. Paluba by mala mať podľa nákresu 3 katapulty. Že jej pohon bude nukleárny podporuje skutočnosť, že Čínska národná atómová agentúra zintenzívnila svoj výskum v oblasti vývoja jadrového pohonu pre lode, a že v 2018 vyhlásila verejnú súťaž na vytvorení vlastného ľadoborca na jadrový pohon.

 

V najnovšej správe o čínskych vojenských kapacitách, ktorú nedávno predložil Kongresu Pentagón sa poznamenáva, že čínske námorníctvo je teraz s asi 350 loďami najväčšími námornými silami na svete proti iba 293 pre Americké námorníctvo. Ak však vezmete do úvahy tonáž, Spojené štáty sú stále vpredu … najmä vďaka svojim jedenástim lietadlovým lodiam, s výtlakom takmer 100 000 ton.

 

Je však len otázkou času, kedy Čína predbehne USA aj v tomto parametri. Počas parlamentnej rozpravy v roku 2018, Admirál Christophe Prazuck, ktorý je teraz bývalým šéfom štábu francúzskeho námorníctva, skutočne naznačil, že Peking počas predchádzajúcich štyroch rokov postavil ekvivalent Francúzskej flotily. A nie je koniec.

 

Napríklad v roku 2019 Čína uviedla na trh novú obojživelnú útočnú loď Type 075D, čo sa týka tonáže ekvivalentnej americkým modelom triedy Wasp [40 000 ton]. Len čo začali testovanie na otvorenom mori, spustili do vody druhú a tretia bola v tom momente už vo fáze svojej konštrukcie.

 

 

Program pôsobivého krížnika Type 055 sa tiež uskutočňuje veľkou rýchlosťou. Prvý zo série, Nanchang, vstúpil do služby v januári, zatiaľ čo ďalšie dve, ktoré boli spustené v apríli a júli 2018, uskutočňujú ešte svoje námorné skúšky. Čoskoro by malo nasledovať ďalších päť lodí. Podľa Pentagónu je možné, že tieto lode sú predsa len vybavené proti lodnými balistickými raketami, o ktorých Peking veľmi rád rozpráva, ale ktorých skutočné schopnosti nie sú moc známe.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov