.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

V Líbyi sa zrútil vrtuľník s bojovníkmi ruskej žoldnierskej skupiny PMC Wagner

Líbya, 24. september 2020 (AM) – V stredu sa zrútil vrtuľník v strednej časti Líbye neďaleko vojenskej leteckej základne Al-Jufra, jednej z hlavných základní líbyjskej národnej armády generála Haftara. Podľa televízneho kanálu Al Jazeera s odvolaním sa na vlastné zdroje boli na palube bojovníci z ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti PMC Wagner.


 

.

 

Správa neobsahuje informácie o tom, ktorý vrtuľník sa zrútil, a počte osôb na palube. Jediné, čo je v tejto chvíli známe, je to, že oblasť zrútenia vrtuľníka je ohradená páskou. O tejto záležitosti neexistujú žiadne oficiálne informácie. Anatolská tlačová agentúra zároveň informuje, že na palube havarovaného vrtuľníka boli prevážaní ruskí žoldnieri a strelivo z PMC Wagner, ktorí poskytujú vojenskú podporu líbyjskej národnej armáde generála Haftara. Pri dopade na zem strelivo na palube explodovalo. Incident sa stal približne o 08:00 miestneho času. Hovorca poznamenal, že „vrtuľník smeroval k jednému z ropných polí, ktoré žoldnieri používali ako svoje operačné stredisko“.

.

Agentúra sa odvoláva na vyhlásenie tlačového tajomníka velenia spoločných operácií v Sirte a Jufre vlády národnej dohody generála Abdulhadiho Dyraha. Letecká základňa Al Jufra, ktorú riadi LNA generála Haftara, sa nachádza južne od prístavného mesta Sirte, 450 kilometrov východne od Tripolisu. Koncom augusta tohto roku rozviedka GNA oznámila presun ďalších síl na základňu, medzi ktorými boli aj vojaci sudánskeho Janjaweed, ruského PMC Wagner, a žoldnieri zo Sýrie a Jemenu.

.

Líbyjský vodca – generál Khalifa Haftar využíva pri svojich vojenských aktivitách žoldnierov z niekoľkých krajín, na kontrolu ropných polí, predovšetkým žoldnierov zo skupiny Wagner. Od apríla 2019 začali sily Haftara útoky na líbyjské hlavné mesto Tripolis a ďalšie časti severozápadnej Líbye. Haftar má podporu Spojených arabských emirátov (SAE), Egypta a Ruska, zatiaľ čo vládu Národnej dohody uznanú OSN (GNA) podporuje Turecko.

 

.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov