.
Aktuality, Letectvo,

Američania chcú predávať „menej tajné“ lietadlá F35 menejcenným krajinám

Po dosiahnutí dohody o normalizácii vzťahov medzi Abú Dabí a Jeruzalemom očakávali vodcovia Emirátov kladnú odpoveď na ich žiadosť o získanie stíhačiek F35 z USA. Podľa agentúry Reuters by Washington v skutočnosti zvážil predaj amerického zariadenia do Spojených arabských emirátov, ale vo verzii so zníženým tajným výkonom, aby umožnil izraelským radarom detekovať emirátske menejcenné stroje. A to všetko len preto, aby rešpektovali právny rámec USA, ktorý ich núti zachovať technologickú výhodu Izraela pri exporte zbraní do oblasti Blízkeho východu.


USA, 24. september 2020 (AM) – Washington chce predať „menej tajné“ lietadlá F35 Spojeným arabským emirátom

 

Aj keď sa táto ponuka na prvý pohľad javí obom stranám uspokojivá, z technického hľadiska to ani zďaleka nie je. Lietadlo skutočne nie je neviditeľné voči typu radaru, ale voči frekvenčnému pásmu. V skutočnosti, ak lietadlá F35 predávané v Spojených arabských emirátoch ponúkajú zníženú utajenosť voči izraelským radarom, ponúknu rovnaký znížený výkon aj oproti radarom rovnakého typu, ktoré používajú všetci regionálni operátori, čo „Ide o Saudov, Katarov, Iračanov, alebo Iráncov. Menej „stealth-ový“ F35 navrhovaný Washingtonom by bol v skutočnosti zraniteľnejší aj voči nepriateľským radarom, čo je v teórii dnes jeho hlavná výhoda.

 

Americký minister zahraničia Mike Pompeo a šejk Mohammad Bin Zayed počas rokovaní o dohode o normalizácii vzťahov medzi SAE a Izraelom

 

Pripomeňme, že F35A nie je ničím výnimočný. Ani letovými schopnosťami, či výkonom. Ledva udrží nadzvukovú rýchlosť bez rizika odpadnutia “špeciálnych náterov”, ktoré by mali zabezpečovať jeho neviditeľnosť pred radarmi. Jeho letové schopnosti sú dokonca horšie než u F-16 a podľa posledných správ sa nesmie priblížiť k búrke na menej ako 25km čo je jeden z do očí bijúcich príkladov a holandské ministerstvo obrany odporúča inštalovať bleskozvody na stroje stojace na zemi.

Stále viac sa zdá, že tento stroj je výnimočný len cenou a svojim extrémne silnými lobbystickým tlakom. Ten, ako sa zatiaľ javí, dokázal potlačiť názor odborníkov pred názorom investorov.

 

Zariadenie spoločnosti Lockheed-Martin má na druhej strane dve silné stránky: jeho pasívne utajenie, ktoré mu umožňuje priblížiť sa bližšie k iným radarovým zariadeniam protileteckej obrany bez toho, aby ho detekovali, a jeho schopnosť stať sa akýmsi lietajúcim “dátovým centrom“. Aj keď je druhá uvedená funkcia dôležitá, môže byť efektívna iba v prípade, že lietadlo nebude zostrelené nepriateľom vďaka lepším technológiám, ako má F-35, alebo jednoducho preto, lebo nepriateľ nebude vedieť, že ide o “neviditeľné” lietadlo a jednoducho ho zostrelí, ako napríklad v ex-Juhoslávii so starým Ruským systémom.

 

Zhoršením utajenia F-35, Washington výrazne zníži samotný záujem F35A zo strany Abu Dabi, ktorý sa tak stane úplne obyčajnou stíhačkou a nebude schopný vykonávať úlohy na ktoré bol pôvodne skonštruovaný. Za týchto podmienok a vzhľadom na veľmi vysoké náklady na údržbu a akvizíciu F35A by mohlo byť pre vzdušné sily Spojených Arabských Emirátov oveľa výhodnejšie presmerovať svoj akvizičný projekt na univerzálnejšie lietadlá, ako napríklad F15, Typhoon, alebo Rafale a vybudovať flotilu lietadiel elektronického boja buď oslovením európskeho výrobcu, alebo získaním EA18G Growler od Boeingu, ak Izrael aj tam nedá svoje veto.

 

Spoločnosť Eurofighter ponúkla Berlínu verziu Typhoonu určeného pre elektronickú vojnu, tajfún ECR. Nemecká vláda, ale dala prednosť americkému Boeingu EA18G Growler, ktorý nahradí jeho ECR Tornado

 

Hypotéza modelu F35 so zníženými stealth kapacitami by mohla v relatívne krátkom čase znížiť záujem o toto lietadlo. Okrem iného treba pripočítať fakt, že niekoľko nových technológii už existuje na detekciu aj tohoto “neviditeľného” lietadla. Viaceré krajiny majú tieto radary v činnosti a pravdepodobne k nim patrí aj Irán. Ďalšie sú v experimentálnej hladine, ale už čoskoro budú môcť ďalšie krajiny získať potrebné ochranné prostriedky proti týmto “neviditeľným” lietadlám.

 

V každom prípade bude tajnosť modelu F35 od roku 2025 už podstatne menej efektívna a medzi rokmi 2030 a 2035 stratí takmer všetok význam. Ak vezmeme do úvahy plánovanú životnosť moderného bojového lietadla, medzi 35 až 50 rokmi, táto kapacita je v prípade F35 veľmi nákladnou pre z časového hľadiska tak obmedzenú účinnosť. To je dôvod, prečo konštrukčné kancelárie ruského Suchoja nechceli zhoršiť všeobecný výkon Su-57 v prospech utajenia, ale skôr hľadali najefektívnejší kompromis, ktorý v celkovom rámci užitočnosti lietadla ďaleko predstihuje to Americké “neviditeľné”.

 

Na rozdiel od F35, Su57 neobetoval svoj letecký výkon pre utajenosť. Rusi považovali túto schopnosť za prechodnú a časovo obmedzenú

 

Nech už Washington hovorí čokoľvek, Teherán bude môcť už čoskoro (po zrušení embarga OSN na predaj zbraní tejto krajine) nakúpiť najnovšie obranné technológie z Moskvy a Pekingu, ktorí majú veľký záujem o Iránskeho verného spojenca. Neudeje sa to zo dňa na deň. Bude trvať niekoľko rokov, kým iránske armády kúpia a uvedú tieto nové obranné technológie do prevádzky, medzi ktoré určite patria nízkofrekvenčné radary a ďalšie protilietadlové systémy určené na boj proti “neviditeľným” lietadlám.

 

Budú Američania stíhačky F-35 dodávať s bleskozvodmi?

 

Bez ohľadu na to, či F-35 bude, či nebude vybavená stealth technológiami, pre Amerických zákazníkov to bude znamenať len veľké diery v rozpočtoch na akvizíciu a ďalšiu údržbu týchto strojov.
Zdá sa, že F-35 zostane neviditeľná len v radaroch menej cenných spojencov, alebo pre spiacu nepriateľskú protivzdušnú obranu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov