Vladimír Putin a Herbert Jefremov
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruský tvorca hypersonických zbraní uzemnil Donalda Trumpa za slová o krádeži vývoja

Rusko, 22. september 2020 (AM) – Ruský konštruktér raketovej a vesmírnej technológie, tvorca raketového systému s navádzanou hypersonickou hlavicou „Avangard“ – Herbert Jefremov reagoval na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa o krádeži ruského vývoja. Informovala o tom Rossijskaja gazeta.


 

Jefremov objasnil, že Trump považuje svojho predchodcu prezidenta Baracka Obamu za vinného z prenosu tajných technológií do Moskvy.

„Od roku 2009 bol prezidentom Spojených štátov Barack Obama. Naše experimenty sa v tejto oblasti začali v sovietskej ére, keď bol Obama tínedžer. Chodil do školy, keď my sme už experimentovali s hypersonikou, “dodal.

 

Trump 19. septembra obvinil Rusko z krádeže hypersonickej technológie počas Obamovej administratívy. Podľa jeho slov bola Moskva po prijatí utajovaných informácií schopná vytvoriť  „super-nadzvukovú“ raketu. Trump dodal, že Washington má v súčasnosti výrazne rýchlejšiu raketu.

 

V januári 2018 Efremov oznámil problémy pri vytváraní hypersonických zbraní. Podľa neho vývojári tohto typu zbraní budú musieť vyriešiť problém zabezpečenia dlhodobého pohybu objektu pri nadzvukovej rýchlosti v atmosfére. Na to je potrebné vytvoriť ramjet, raketovú turbínu s priamym prúdom alebo kombináciu propulzných motorov s priamym prúdom. Doteraz známe zariadenia s ramjetovými motormi, domáce aj americké, sú však výlučne závislé na výskume, poznamenal konštruktér.

 

19.november 2002 – prezident Putin na návšteve vývojovej raketovej kancelárie NPO Mašinostrojenia

 

Putin: “Nikto na svete takéto zbrane nemá” – vyznamenal konštruktéra hypersonických zbraní

Rusko predtým muselo byť v úlohe dobiehajúcich vo vývoji nových typov zbraní, ale teraz má táto krajina prvýkrát najmodernejšie typy zbraní, mnohonásobne lepšie ako v iných krajinách, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

Prezident Vladimir Putin prezradil meno autora hypersonickej bojovej hlavice Avangard – konštruktéra rakiet, raketovej techniky a kozmickej technológie Herberta Jefremova. Pred niekoľkými dňami počas slávnostného Dňa výrobcov zbraní sa s ním prezident stretol pomocou videospojenia a oznámil mu, že podpísal rozhodnutie o tom, že bude vyznamenaný Rádom sv. Ondreja Prvorečeného.

 

“Odstúpenie Spojených štátov amerických od Zmluvy o protiraketovej obrane v roku 2002 donútilo Rusko začať vývoj hypersonických zbraní. Tieto zbrane sme museli vytvoriť ako reakciu na americké nasadenie strategického systému protiraketovej obrany, ktorý by bol v budúcnosti schopný prakticky neutralizovať a vynulovať všetok náš jadrový potenciál, “povedal Herbertovi Jefremovi v režime videokonferencie.

Putin dodal, že vďaka Jefremovi a jeho kolegom sa tak nestalo .

“Neraz som hovoril o tom, že po celé desaťročia sme neustále museli byť v úlohe dobiehajúcich, Vy to veľmi dobre viete. Týkalo sa to atómových, jadrových zbraní, strategického letectva dlhého doletu a medzikontinentálnej raketovej techniky, to znamená toho, čo odborníci nazývajú prostriedky doručenia, “povedal Putin v sobotu počas online stretnutí s raketovým inžinierom Herbertom Jefremovom.

Prezident uviedol, že to vždy privádzalo krajinu do veľmi ťažkej, a dokonca nebezpečnej situácie. “Skutočne boli chvíle, kedy sa nám vyhrážali, ale my sme nemali čím odpovedať,” povedal prezident. To bolo podľa jeho slov jasným a nebezpečným narušením strategickej rovnováhy.

“A teraz, po prvýkrát v našej modernej histórii, Rusko vlastní najmodernejšie typy zbraní, ktoré sú mnohokrát lepší v sile, výkone, rýchlosti, čo je veľmi dôležité, v presnosti než všetko to, čo existovalo a dnes existuje. Nikto na svete takéto zbrane nemá. Každopádne zatiaľ nie, “zdôraznil Putin.

 

Jefremov je čestným generálnym konštruktérom NPO Mašinostrojenija, raketovým inžinierom a profesorom na Moskovskej štátnej technickej univerzite NE Baumana. Podieľal sa na vytváraní protilodných raketových systémov Progress, Malachit, Vulkan, Onyx, námornej rakety s plochou dráhou letu Jachont, bezpilotných vesmírnych staníc Almaz a Almaz-1, nosnej rakety Strela, malých kozmických prístrojov Kondor-E a Ruslan, rovnako ako mnohých ďalších druhov zbraní.

Putin prvýkrát hovoril o Hypersonickom raketovom systéme Avangard počas svojho vystúpenia pred Federálnym zhromaždením v roku 2018. Vtedy predstavil aj ďalšie nové typy zbraní. Rusko sa tak stalo jedinou krajinou na svete, ktorá oficiálne oznámila , že vlastní Hypersonické zbrane.

 

Avangard je schopný lietať v hustých vrstvách atmosféry v medzikontinentálnom rozsahu rýchlosťou presahujúcou viac ako 20 Machov. Pri pohybe k cieľu vykonáva kĺzavá okrídlená jednotka takzvané hlboké manévrovanie – ako bočné, na niekoľko tisíc kilometrov, tak aj do výšky. Vďaka tomu je úplne nezraniteľný voči akýmkoľvek systémom protivzdušnej a protiraketovej obrany.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov