L-39NG
Aktuality, Letectvo,

Úspech českého letectva: Stíhačka L-39NG získala typový certifikát

Česko, 19. september 2020 (AM) – Lietadlo L-39NG získalo typový certifikát. Na základe pozitívnych výsledkov pozemných a letových certifikačných skúšok ho vydal Odbor dohľadu nad vojenským letectvom Ministerstva obrany ČR.


 

Jedná sa o zavŕšenie 13 rokov pôsobenia Penty v najväčšom českom leteckom výrobcovi Aero Vodochody . “Je to zlomový okamih, mimoriadny úspech zamestnancov Aera, ktorý dokladá, že vrátiť výrobu vlastných prúdových lietadiel do Aera bolo naším správnym rozhodnutím. Doterajšie investície do projektu presiahli 2 miliardy Korún, pre podnik predstavujú základ pre dobrú budúcnosť, “ povedal spolumajiteľ Penty Investments Marek Dospiva. Nové lietadlo, ktorý nadväzuje na tradíciu legendárnych cvičných lietadiel L-39 Albatros, bol certifikovaný necelé dva roky od predstavenia prvého prototypu.

 

 

L-39NG

 

” Je to skvelá správa pre L-39NG i pre celý český letecký priemysel. Získanie certifikácie je významný míľnik pri vývoji lietadla a zároveň je to dôležitý odkaz pre našich zákazníkov. Rád by som týmto poďakoval všetkým, ktorí k tomuto výnimočnému úspechu prispeli , “dodal Jiří Podpěra, prezident spoločnosti Omnipol, ktorá je strategickým partnerom projektu nového lietadla.

 

Získanie typového certifikátu znamená, že lietadlo je spôsobilé medzinárodnej letovej prevádzky a spĺňa bezpečnostné požiadavky. Certifikácia je zároveň základným predpokladom pre dodávky zákazníkom. L-39NG je ako jeden z prvých lietadiel certifikovaný podľa nových nadnárodných vojenských štandardov (EMAR 21 a EMACC), čo znamená, že jeho certifikácia je uznávaná všetkými vojenskými autoritami EÚ a NATO. Certifikácia lietadla postupovala podľa plánu. V rámci testov prebehlo zhruba 300 skúšobných letov na dvoch letových prototypoch, a rozsiahle pozemné skúšky na ďalších dvoch prototypoch.

 

L-39NG

 

“Tento míľnik je našou zásadnou správou pre tradičné Dni NATO v Ostrave, presne tak, ako sme sľúbili pred rokom. L-39NG je úplne nové lietadlo zodpovedajúce súčasným aj budúcim požiadavkám na moderný výcvik taktických pilotov zaručujúci veľmi konkurencieschopné náklady. Veríme, že jeho certifikácia významne prispeje k budúcim objednávkam, ktoré budeme môcť čoskoro oznámiť. Úprimne ďakujem všetkým zamestnancom, dodávateľom a partnerov za ich profesionálnu úsilie a skvelú spoluprácu, “ uviedol Dieter John, prezident a CEO Aera Vodochody.

 

Získaním typového certifikátu vývoj lietadla nekončí. Do certifikácie sa budú postupne dopĺňať ďalšie vylepšenia a rozširovanie schopností podľa požiadaviek zákazníkov.

Lietadlo L-39NG sa naživo opäť predstaví na Dňoch NATO, kde sa tentoraz objavia obidva letové prototypy – jeden na statickej ukážke vo VIP zóne, druhý na úvod sobotňajšej letovej ukážky.

Lietadlo L-39NG je moderný a efektívny ľahký prúdový stroj schopný plniť úlohu ľahkého bojovníka a jednotného a komplexného lietadla pre plnohodnotný výcvik pilotov moderných vzdušných síl. Lietadlo vychádza z aerodynamickej koncepcie pôvodných L-39 s optimalizovanými prvkami na zníženie odporu a zvýšenie účinnosti, a využíva súdobé technológie výroby a moderné vybavenie. Pohon obstaráva vysoko úsporný motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémom TAP Blue, ktorý užívateľom zaisťuje bezprecedentnú letuschopnosť a predvídateľnosť údržbových nákladov. Avionika lietadla je pripravená pre výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie a môže byť do značnej miery prispôsobená požiadavkám zákazníka. Lietadlo je v bojovej variante vybavené piatimi závesmi pre nesenie výzbroje. Súčasťou lietadla je aj široké spektrum simulačných technológií vrátane zapojenia do vysoko moderného taktického simulačného centra s cieľom zvýšiť účinnosť výcviku. Strategickým partnerom projektu L-39NG je spoločnosť OMNIPOL, ktorá ho z 50% spolufinancuje a vlastní.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov