Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojené úsilie NATO proti ruskému cvičeniu Kaukaz 2020 – chcú nacvičovať vpád do Ruska?

Česko, 18. september 2020 (AM, Sputnik) – 950 vojakov z Česka, Estónska, Talianska, USA, Lotyšska, Poľska, Francúzska, Slovenska a Maďarska dorazilo na vojenské cvičenie NATO Tobruq Legacy 2020, na ktorom budú vykonávať bojové akcie pod spoločným velením systémov protivzdušnej obrany Patriot, SAMP / T, Avenger, Mistral, RBS 70, Grom, Poprad a Stinger.


 

A 22. septembra sa na Ukrajine, ktorá získala najvyšší partnerský status NATO “Enhanced Opportunities Partner” (Partnerstvo rozšírených možností), plánuje začatie cvičenia Spojené úsilie 2020 tiež s účasťou krajín aliancie. Počet vojakov na týchto cvičeniach nie je uvádzaný, ale sú zverejnené iné čísla: 12 tisíc kusov zbraní a až 700 kusov vojenskej techniky.

 

Všetky tieto rozsiahla cvičenia budú prebiehať na pozadí Dní NATO, ktoré začnú na Letisku Leoša Janáčka Ostrava v Mošnove 19 septembra. Je pravda, že tentoraz kvôli koronavírusy bez divákov, aj keď zvyčajne sa sem chodia na smrtiacu techniku ​​pozerať celé rodiny. NATO sem, NATO tam … vkráda sa tu otázka, či v regióne nie je v septembri prítomnosti aliancie príliš? Je to náhoda? “Nie je to náhoda,” povedal v rozhovore pre Sputnik vojenský expert na protivzdušnú obranu (PVO), podplukovník Ivan Kratochvíl , riaditeľ organizácie Československí vojaci v zálohe za mier.

Cvičenie NATO

“NATO už niekoľko rokov posilňuje svoju prítomnosť okolo hranice Ruskej federácie. Koncentrácia útvarov USA a ich satelitov v priamom dotyku s hranicou RF je neuveriteľná. Tieto vojská je samozrejme nutné tiež zamestnať, aby si udržali svoju bojovú hodnotu, a preto musia cvičiť. Z čisto vojenského hľadiska je ideálne cvičiť vojská tam, kde sa predpokladá ich nasadenie. Preto väčšina veľkých cvičení prebieha v blízkosti ruských hraníc, aby v čase vpádu na území Ruska vojaci vedeli, v akom prostredí sa budú pohybovať, čo tam môžu očakávať. Opakujem, z čisto vojenského hľadiska ide o možnú prípravu vpádu na území Ruskej federácie, “varuje pán Kratochvíl.

Sú tieto cvičenia NATO reakciou na ruskej manévre Kaukaz 2020, ktoré ohlásil Vladimir Putin?

“Veliteľské štábny cvičenia Kaukaz 2020, ako už napovedá samotný názov, je cvičením štábov brigád, divízií, armád a frontov, teda predovšetkým papierová práca. Aby bolo možné overiť reálnosť prijatých rozhodnutí, zúčastňujú sa cvičenie aj niektoré útvary, ktoré v reálnom prostredí simulujú realizovateľnosť nápadov jednotlivých štábnych dôstojníkov a ich tímov. Toto cvičenie je medzinárodné, úplne otvorené a navyše sa koná v regióne, kde ani s veľkou dávkou predstavivosti nemôže nikto hovoriť o nejakej hrozbe silou, “zdôrazňuje podplukovník.

Česká tlač zdôrazňuje, že Ukrajina chystá vojenské cvičenie v čase, keď ho plánuje aj Rusko. Nestávajú sa vojenské cvičenia formou konfrontácie NATO s Ruskom?

“Vojenské cvičenia sú naozaj bežnou praxou a každá armáda, ak chce byť akcieschopná, sa bez nich nezaobíde. Tu ide skôr o takzvanú vojenskú diplomaciu. Teda o to, aby tieto cvičenia bola pokiaľ možno otvorené vojenským pozorovateľom susedných krajín a nekonali sa v tesnej blízkosti hraníc, alebo aby pohyb vojsk nemohol byť považovaný za začiatok útoku na susedný štát. Tu by som chcel pripomenúť cvičenia armády RF Výpad na východ, kedy 12. júla 2013 Vladimir Putin úplne neočakávane nechal premiestniť väčšinu útvarov z Európskej časti RF na Ďaleký východ. Toto cvičenie reálne preverilo schopnosti veliteľov a štábov celej ruskej armády. Hovorili, že ani minister obrany Sergej Šojgu o cvičení nevedel. Vojensky povedané, on bol prvý, ktorý sa z tohto rozkazu zapotil. Hoci išlo o najväčšie cvičenie posledných desaťročí,

Situácia je “tehotná” vojnou

Česká republika sa ako člen aliancie zúčastňuje takmer všetkých cvičení NATO a táto organizácia vyhlásila za cieľ zadržiavanie Ruska. Ruská a západná tlač aktívne diskutujú o možnosti priameho stretu medzi Ruskom a NATO. Berú politici a Armáda v Českej republike túto možnosť do úvahy?

 

“Ak sa vám podarí túto otázku položiť niekomu z našich politikov, dostanete vždy vyhýbavú odpoveď. Aktivity NATO v tomto tisícročí sú podľa môjho názoru jednoznačne v rozpore so zakladacou Washingtonskú zmluvou a dlhodobá činnosť NATO v Európe je jednoznačne agresívne ladená smerom k Ruskej federácii. Keby nebolo umenie ruských diplomatov a odhodlanie ruských vojakov tak vysoko profesionálne, tak by vojna už dávno prebehla. Súčasná situácia, kedy sa nachádzame po nevydarenom puči v Bielorusku a pred prezidentskými voľbami v USA, je bohužiaľ, tehotná ‘vojnou, “myslí si expert.

Českí špecialisti budú zapojení do cvičenia NATO s PVO v Litve. Ako prebieha modernizácia na štandardy NATO? Existuje názor, že české sily protivzdušnej obrany a stíhacie letectvo v súčasnosti spĺňajú požiadavky mieru, ale nie sú schopné odolať stretom so silným nepriateľom. Protivzdušná obrana Českej republiky je vraj žalostným tieňom toho, čím bola za dobu Varšavskej zmluvy. Čo si o tom myslí pán Kratochvíl?

“Máte pravdu v tom, že letecké aj pozemné útvary PVO spĺňajú požiadavky mieru. V čase mieru sú totiž požiadavky na PVO nulové. Jednoducho nie sú. Jednotky a útvary PVO sú schopné zabezpečiť protivzdušnú obranu našich pozemných útvarov, pokiaľ budú niekde nasadené v rámci vyšších celkov. Obranu teritória republiky v žiadnom prípade nie sú schopné zabezpečiť. To, čo je reálne v činnosti na našom území, zabezpečuje prioritne prelety lietadiel a vrtuľníkov USA a NATO cez naše územie. Tým odpovedám aj na vašu prvú časť otázky. Účasť útvarov PVO na cvičení v Litve nijako nezhorší zabezpečenie obrany štátu, pretože túto obranu objektívne nie sú schopné zabezpečiť, “hovorí na záver riaditeľ organizácie Československých vojakov v zálohe za mier.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov