.
Aktuality, Letectvo,

Turecký generál: Ruské motory môžu zvýšiť manévrovateľnosť tureckých stíhačiek

Turecko, 15. september 2020 (AM) – Ruské motory RD-33 vyhovujú požiadavkám, ktoré Turecko kladie na motory pre vlastné projektované stíhacie lietadlo TAI TF-X. Uviedol to Alexander Vatagin, výkonný riaditeľ ruskej motorovej spoločnosti Klimov.


Generálporučík vo výslužbe Erdogan Karakus , bývalý šéf Tureckej leteckej agentúry a bývalý veliteľ tureckej leteckej základne uviedol čo prispieva k voľbe v prospech ruských motorov, a aké sú vyhliadky vytvorenia vlastného leteckého motora v Turecku.

“Osobne si veľmi vážim schopnosti ruských motorov. Vzhľadom k tomu, že tieto motory sú vybavené systémom pohyblivých výfukových trysiek, cítia piloti počas rozbehu a ostrých zákrut výrazne menšie preťaženie. V Turecku je teraz tejto otázke venovaná väčšia pozornosť. Piloti lietadiel s motormi bez pohybujúceho sa výfuku sú pri ostrých manévroch vystavení značnému preťaženiu, účinok gravitačného preťaženia na ich telo sa môže v porovnaní s ich vlastnou váhou zvýšiť 8-krát, zatiaľ čo štruktúra ruských motorov umožňuje toto preťaženie znížiť a pomáha pilotovi ľahšie otáčať lietadlo s gravitačným účinkom, ktorý je len 3krát väčší než jeho vlastná váha. A to je počas vzdušného boja veľmi dôležité, “hovorí Karakus.

“Ako odborník v tejto oblasti zastávam použitie ruských motorov v našich lietadlách. Okrem toho, ako viete, sme čelili určitým ťažkostiam v dodávkach motorov po tom, čo boli naše vzťahy s Američanmi z viacerých dôvodov napäté, “dodal k veci. Vo svojej odpovedí na otázku ohľadom vyhliadok výroby vlastných motorov zo strany Turecka Karakus poznamenal:

“Na konci roka 2023 plánujeme predstaviť dve lietadlá (s dvojitým motorom) na základe piatich motorov F16, ktoré nám boli poskytnuté. Do konca roka 2027 tieto lietadlá vykonajú prvé lety. Obdobie zdokonaľovania a testovania teda bude trvať štyri roky. Súbežne s tým aktívne pracujeme na vývoji vlastného domáceho motora. Ak nadviažeme spoluprácu s Ruskom, šanca na vytvorenie domáceho motora sa výrazne zvýši. Je jasné, že táto otázka do značnej miery súvisí s medzinárodnou politickou situáciou. V súčasnej dobe sú Turecko a Rusko spojené úzkymi priateľskými vzťahy, čo praje rozvoju tohto druhu spolupráce. ”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov