.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Grécko nakúpi francúzske zbrane kvôli rastu napätia vo vzťahoch s Tureckom

Grécko, 15. september 2020 (AM) – Napätie medzi Gréckom a Tureckom rastie v Stredozemnom mori už po dobu niekoľkých mesiacov. Eskalovalo v auguste, kedy Atény požadovali po Ankare, aby okamžite zastavila hľadanie plynu v oblasti. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že jeho krajina nakúpi zbrane. K dohode o nákupe zbraní od Francúzska došlo po rokovaní s prezidentom krajiny Emmanuelom Macronom, ku ktorému došlo počas tohto týždňa.


 

“Prišiel čas na zosilnenie našich vojenských síl. Tieto aktivity sa stanú chrbticou veľkého programu, ktorý sa stane národným štítom, “vyhlásil Mitsotakis v sobotu.

Grécko podľa jeho slov nakúpi 18 stíhačiek Rafale, štyri fregaty a štyri vojenské helikoptéry, ďalej protitankové zbrane, námorné torpéda a rakety pre letectvo. Okrem toho krajina rozšíri svoje ozbrojené sily o ďalších 15 000 vojakov a zvýši financovanie svojho vlastného vojenského priemyslu a obrany proti kybernetickým útokom, uviedol Mitsotakis. Bude sa jednať o jeden z najväčších vojenských nákupov krajiny v posledných 20 rokoch.

 

Ministerka obrany Francúzsko Florence Parly zo svojej strany uviedla, že dohodu o zbraniach medzi Aténami a Parížom na pozadí rastúceho napätia medzi Gréckom a Tureckom v Stredozemnom mori víta. Prehovorila potom, čo grécky premiér zopakoval svoje želanie s Tureckom rokovať a vyzval ho, aby sa prestalo správať “ako provokatér”.

“Potrebujeme dialóg, ale nie keď na nás mieria zbraňami. Keď sa nemôžeme dohodnúť, tak musíme hľadať riešenia v Haagu, “uviedol grécky premiér vo svojom článku, ktorý bol publikovaný v novinách The Times, nemeckých FAZ a Le Monde.

USA ponúkli Grécku na obranu proti Turecku šrot a ešte k tomu bez zbraní

Francúzsko na strane Grécka

Francúzsko v regióne Stredozemného mora nasadilo vojnové lode a stíhačky v priebehu minulého mesiaca, aby sa zúčastnili cvičenie s Talianskom, Gréckom a Cyprom potom, čo kulminoval konflikt s Ankarou. Tá poslala loď Oruc Reis do oblasti v auguste, aby tam vykonávala prieskum.

Grécko minulý mesiac tiež ratifikovalo dohodu o námorných hraniciach s Egyptom. Jednalo sa o reakciu na dohodu z roku 2019 medzi Líbyou a Tureckom, ktorá poskytuje Ankare prístup k nerastným bohatstvom východného stredomoria.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan medzitým varoval svojho francúzskeho kolegu Macrona slovami o tom, aby si “s Tureckom nezahrával” potom, čo Macron navrhoval EÚ zaujať “jednotný a jasný postoj” k Turecku. Ankaru pritom častoval slovami o tom, že “v tomto regióne už nie je partnerom”. Francúzsky prezident vyzval Brusel, aby Turecku definoval jasné hranice.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval svojho francúzskeho partnera Emmanuela Macrona pred vážnymi problémami. Reakciu tureckého lídra vyvolalo Marcronovo vyhlásenie na pozadí vyostrenia turecko-gréckych vzťahov. Prezident Francúzska vyzval Európsku úniu, aby zastala tvrdšie stanovisko voči Ankare a podotkol, že hovorí o tureckej garnitúre, nie národe, ktorý “si zaslúžil viac než Erdoganovu vládu”.

Počas stretnutia, ktoré prebehlo na Korzike za účasti niekoľkých štátov vrátane Grécka, Macron odmietol uznávať Turecko za partnera v Stredomorí.

“Dávajte si na Turecko a turecký národ pozor!” reagoval Erdogan, keď vystupoval počas sympózia venovaného 40. výročiu prevratu 12. septembra 1980. Prezident Turecka tiež vytkol svojmu francúzskemu náprotivku neznalosť dejín.

“Nemôžete nás učiť ľudskosti,” povedal Erdogan a pripomenul alžírskou vojnu za nezávislosť a rwandskú genocídu. Krv ich obetí je podľa neho na rukách francúzskeho vedenia. K tomu dodal, že to Macronovi povedal medzi štyrmi očami.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov