.
Aktuality, Letectvo,

Rusko a India spoločne vyvíjajú strelu proti lietadlám AWACS

Rusko, 14. september 2020 (AM) – Konštruktéri schválili projekt strely s plochou dráhou letu BrahMos proti leteckým cieľom, prieskumným a navádzacím lietadlám so systémom AWACS.


 

Jeden z riaditeľov spoločného rusko-indického podniku BrahMos Alexander Maxičev oznámil, že prípravy na prvé vypustenie majú byť ukončené do roku 2024. Tieto strely dnes podľa neho dokážu zlikvidovať iba námorné a pozemné ciele. Nová strela bude patriť do triedy vzduch-vzduch.

“Rozšírime tak zoznam cieľov pre strely BrahMos, za niekoľko rokov dokážu zlikvidovať aj letecké ciele. Základ je rovnaký, vykonáme iba istú modernizáciu, budú ale mať iný mozog, teda inú samonavádzaciu hlavicu za účelom likvidácie radiolokačného, teda kontrastného leteckého cieľa, “vysvetlil konštruktér.

 

Spoločný rusko-indický podnik BrahMos založený v roku 1998 (ruská NPO Mašinostrojenija a indická Výskumná a vývojová organizácia obranných systémov) sa špecializuje na výrobu nadzvukových striel s rôznou základňou: na lodiach, ponorkách, na pobreží a vo vzduchu.

 

AWACS (lietajúce stredisko včasného varovania a riadenia) je elektronický prieskumný systém inštalovaný na lietadlách a vrtuľníkoch. Je určený k objaveniu objektov nepriateľa (vo vzduchu, na zemi, na vode) na veľké vzdialenosti, navádzanie zbraní na nich, alebo ich zachytenie a tiež pre koordináciu akcií spojencov a ďalšie úlohy. V ruštine sa používa termín DRLOiU (systém diaľkového radiolokačného objavenia a riadenia).

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov