Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzske vojská odisťujú zbrane?

Francúzsko, 14.september 2020 (AM) – V posledných rokoch sa lode francúzskeho námorníctva zúčastňovali misií, počas ktorých niektoré museli zahájiť paľbu, napríklad počas zásahu v Líbyi [2011] alebo počas operácie Hamilton, proti sýrsky chemický program [apríl 2018]. Nikdy však nemuseli konkurovať námornej sile rovnakej technologickej kvality ako je Francúzska. Môže sa to stať v blízkej budúcnosti? V každom prípade to naznačujú slová admirála Vandier, najmä preto, že hlavní francúzski vojenskí predstavitelia pravidelne varujú pred rizikami veľkej konfrontácie, dokonca aj konfliktov vysokej intenzity.


 

Generál Lecointre: „Dejiny nás učia, že najvážnejším rizikom je riziko, ktoré nechceme vidieť.Admirál Pierre Vandier, šéf štábu francúzskeho námorníctva [CEMM] počas nedávnej návštevy námornej akadémie, varoval budúcich dôstojníkov, ktorí začínajú s výcvikom. „Byť dôstojníkom znamená dať zmysel každému činu. Dnes vstupujete do námorníctva, ktoré pravdepodobne zažije otvorený boj na mori, musíte sa na to pripraviť!”

 

Predchodca súčasného “Chef d’Etat Major de la Marine” (CEMM) , admirál Christophe Prazuck, tak počas parlamentného rokovania v roku 2018 varoval. “Taktická hypotéza konfrontácie na otvorenom mori je opäť realistická,“ uviedol v súvislosti s možným scenárom boja na otvorenom mori, ktorý “sme úplne stratili z dohľadu od konca studenej vojny“. Riziko sa zvyšuje a “stáva sa opäť možným kvôli intenzívnemu úsiliu určitých rozvíjajúcich sa krajín vybaviť si námorníctvo, ktoré môže konkurovať európskym alebo americkému námorníctvu“, dodal.

 

Náčelníci štábu armády [generál Thierry Burkhard] a Leteckej a Vesmírna armády [generál Philippe Lavigne] sú na jednej línii. Prvý z nich práve zverejnil novú strategickú víziu pripraviť svoje jednotky na konflikt vysokej intenzity a umožniť im vyrovnať sa s vývojom konfliktu. Pokiaľ ide o druhú, žiada o navrátenie masy vzdušným silám a zdôrazňuje, že mocenské politiky určitých štátov vedú k prehodnoteniu možnosti konfrontácie s protivníkmi porovnateľnými s nami, najmä v kontexte regionálnych konfliktov.

 

Generál François Lecointre (vľavo)

 

Generál François Lecointre, Náčelník generálneho štábu armád [CEMA], sa tejto téme pravidelne venuje, keď si to situácia žiada. Rovnako ako v novembri 2019, pred poslancami zahraničného výboru. Povedal teda, že jedným typom konfliktu, ktorý by sa nemal vylúčiť, by bol konflikt klasickej vojny, ktorá môže spôsobiť, že mocnosti sa budú konfrontovať blok po bloku, ktorý tomu bude venovať všetky svoje kapacity a všetko svoje bohatstvo. Ešte dodal: “Na konci studenej vojny, keď bolo hlavným záujmom zhromaždenie dividend mieru, sa predpokladalo, že táto vyhliadka je definitívne vylúčená. To však nemusí byť pravda “.

 

Generál Lecointre tiež podrobne popísal hlavné hrozby visiace nad Francúzskom.
„Riziká a hrozby sa stali rozmanitými, zložitými a často hybridnými. Je preto ťažké presne určiť, ktoré riziká, alebo hrozby by boli najvýraznejšie. V skutočnosti je dôležité identifikovať najpravdepodobnejšie riziká a najnebezpečnejšie hrozby.
Najnebezpečnejším rizikom je návrat konfliktu vysokej intenzity, do ktorého by boli zapojené mocenské štáty. Hlavnou vojenskou hrozbou pre Francúzsko však naďalej zostáva medzinárodná teroristická hrozba, ktorá by rozšírila svoje metastázy do Francúzska a že nemožno prehliadať riziko regionálnej krízy, ktorá by degenerovala situáciu v našom susedstve, alebo v našich záujmových oblastiach s priamymi dopadmi na národné územie.

 

Pre generála Lecointra však história učí, že najvážnejším rizikom je často to, čo si človek nechce pripustiť že je možné, alebo čo nechce, aby prichádzalo kvôli intelektuálnemu pohodliu, ideológii alebo nedostatku odvahy. Musíme byť pripravení čeliť všetkým scenárom s jasnosťou a odhodlaním.

 

CEMA sa okrem toho venoval aj téme informačnej vojny, ktorá je jedným z aspektov vývoja konfliktnosti. Nie je to však nič nové. Tak napríklad čítanie knihy historika Françoisa Rotha o vojne z roku 1870, ktorá sa začala sporom o následníctvo trónu v Španielsku a skončila anexiou Alsaska Lorraine od pruského Nemecka si človek uvedomuje, že šírenie falošných správ bolo jedným z aspektov, v ktorých sa Bismarck ukázal obzvlášť šikovným.

 

Boj s informáciami je skutočne narastajúcim problémom. Napomáha formovať verejnú mienku, a tým aj politické rozhodnutia. Je podporený vzostupom sociálnych sietí a ich tendencii prenášať falošné správy a šíriť infodémiu (pandémiu desinformácie) vysvetľuje generál Lecointre.
Z toho vyplýva problém, ako čeliť vonkajším zásahom založeným na klamstvách, alebo nepravdách bez toho, aby to malo vplyv na úroveň národnej debaty. Všeobecnejšie povedané, rastúca zraniteľnosť našich spoločností voči útokom a manipulácii s informáciami je spôsobená predovšetkým posunom demokracie k demokracii názoru a odtiaľ k demokracii emócii, uviedol generál Lecointre.

 

Ak majú ozbrojené sily hrať úlohu v boji proti manipulácii s informáciami, ktorá dnes predstavuje nový nástroj konfliktu, je predovšetkým na našich samotných spoločnostiach, aby sa vzdelávali v analýze informácií, ktoré nás bombardujú každý deň v neuveriteľnej kvantite.

Jedným z možných spôsobov ako zmiasť nepriateľa, ktorý je zvyknutý na kontinuálnu lož a teda všetko preveruje, je hovoriť pravdu. Hneď nespozná kvalitu informácii a môže to spôsobiť rozvrat v jeho vlastných radoch, nakoľko nebude schopný predpovedať mieru klamu, ktorý bol použitý v povedanej pravde. *** //

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov