.
Aktuality, Pozemná technika,

Maďarsko si objednalo 218 bojových vozidiel Lynx za viac ako 2 miliardy eur od spoločnosti Rheinmetall

Maďarsko, 12.september 2020 (AM) – Maďarsko je prvou krajinou NATO a EÚ, ktorá si objednala novo vyvinuté bojové vozidlá pechoty Lynx spoločnosti Rheinmetall. Táto dôležitá dohoda predstavuje pre technologickú skupinu sídliaca v Düsseldorfe a jej inovatívny produkt kľúčový krok pre vstup na globálne trhy.


 

Maďarské ministerstvo obrany oznámilo, že si u spoločnosti Rheinmetall objedná obrnené vozidlá a súvisiace produkty a služby v celkovej hodnote viac ako 2 miliardy eur. Teraz bol v Budapešti podpísaný kontrakt, ktorý upresňuje danú objednávku – bude sa jednať o 218 vozidiel Lynx KF41 a deväť obrnených vyslobodzovacích vozidiel Buffalo. Súčasťou zmluvy sú aj ďalšie produkty a služby ako simulátory, výcvik a školenie, úvodná dodávka náhradných dielov a podpora pri údržbe. Lynx bude vybavený posádkovou vežou Lance s 30mm kanónom, veža je tiež produktom spoločnosti Rheinmetall.

 

Rheinmetall vidí ďalší potenciál, ktorý táto objednávka určite vytvorí. Vzhľadom k tomu, že očakávaný životný cyklus Lynx je niekoľko desiatok rokov, bude toto vozidlo vyžadovať náhradné diely a pravidelnú údržbu, aby mohlo zostať po celú tú dlhú dobu v prevádzke.

 

V priebehu prvej fázy výroby dostane Maďarsko 46 vozidiel Lynx a deväť obrnených vyslobodzovacích vozidiel Buffalo. Tieto vozidlá budú vyrobená v Nemecku. Dodávky v rámci prvej fázy budú dokončené na začiatku roka 2023.

 

Druhá fáza obsahujúca 172 vozidiel Lynx, ktoré budú vyrobené v Maďarsku, potom splní všetky požiadavky maďarských ozbrojených zložiek. Maďarská vláda a Rheinmetall sa v auguste 2020 dohodli na založenie joint-venture, ktorá bude zodpovedná za prípravu výrobného zariadenia v Maďarsku, ktoré bude financované tamojšej spoločností.

 

“Preniknutie vozidlá Lynx na trh je pre nás obrovským úspechom. A to, že sa nám podarilo presvedčiť Maďarsko, významného člena EÚ a NATO, aby si toto inovatívne vozidlo vybralo, z neho robí úspech ešte väčší. Týmto pokrokovým rozhodnutie ukazujú maďarskej politickej špičky a armádni dôstojníci, že sú skutočnými vodcami. Nielenže tak dostanú Maďarsko do čela európskych armádnych technológií, ale aj tým posilní záväzok maďarskej vlády byť spoľahlivým a vojensky efektívnejším partnerom svojich spojencov v NATO, čo je prístup, o ktorý sa maďarská vláda systematicky snaží, “uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Rheinmetall AG Armin Papperger.

Armin Papperger zdôraznil, ako je celá skupina vďačná maďarskej administratíve za to, že vložila do Rheinmetall svoju dôveru.

 

“Sme hrdí, že sa môžeme významne zapojiť do rastu schopností Maďarska v oblasti obrannej technológie, a to v spolupráci s lokálnym priemyslom. Tešíme sa na spoluprácu s našimi maďarskými priateľmi a partnermi a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby táto spolupráca trvala dlho a bola úspešná, “dodal Armin Papperger.

Rheinmetall bude mať majoritný podiel a vedúce postavenie v pripravovanej joint-venture, aby bolo možné začať výrobu vozidla Lynx v Maďarsku. Investície Maďarska do tohto spoločného projektu budú materiálne – výstavba nových výrobných zariadení. Toto nové špičkové centrum pre vývoj, výrobu a údržbu obrnených vozidiel vytvorí kľúčový bod pre celý maďarský obranný priemysel. Zapojenie lokálneho maďarského partnera zaistí to, že sa v krajine objednávateľa bude generovať výrazná pridaná hodnota.

 

Pre Maďarsko je tento procurement proces výrazným krokom v ich snahe o zabezpečenie novej generácie vojenského vybavenia, ktoré zodpovedá posledným štandardom NATO. Vozidlo Lynx sa v súčasnosti zúčastňuje podobného tendru v Českej republike a tiež v Austrálii. Očakáva sa, že väčšina veží Lance pre prvú fázu bude vyrobená a dodaná z Rheinmetall Military Vehicle Centre of Excellence v austrálskom Brisbane.

 

Lynx – modulárne flexibilné vozidlo pre budúcnosť
Od úvodného nápadu na nové bojové vozidlo pechoty k tejto zásadnej objednávke ubehlo menej ako päť rokov, a to vrátane prípravy stratégie, konceptu a vývojovej fázy, čo je vskutku impresívne. Obzvlášť v situácii, keď je vývoj financovaný priamo danou spoločnosťou a kedy je predlžovanie životných cyklov existujúcich vozidiel priemyselnú normou.

 

Rodina vozidiel Lynx sa skladá z niekoľkých flexibilných modulov a zostáv vhodných pre najrôznejšie misie. To znamená, že základné vozidlo môže byť konfigurované ako bojové vozidlo pechoty, obrnený osobný transportér, veliteľská stanica či poľná ambulancia. Zmena z jednej konfigurácie na druhú môže byť navyše vykonaná v priebehu niekoľkých hodín. Uniformné nastavenie základného vozidla v rámci celého systému vedie k výraznému zníženiu nákladov na životný cyklus a súbežne umožňuje užívateľom zmenu taktických požiadaviek a využitie nových schopností vozidla podľa potreby. Výrazná schopnosť prežitia, mobilita a smrtiaci účinok – to je Lynx, nechýba ani veľký potenciál pre rast, a to aj v oblasti celkovej hmotnosti.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov