Čínsky ťažký torpédoborec typu 055 bude čoskoro vybavený protilodnými balistickými raketami
Aktuality, Námorníctvo,

V USA infarktujú – okrem Ruska už aj Čína ohrozuje ich lietadlové lode

USA, 8.september 2020 (AM) – Ak má dnes Čína nejakú zbraň, ktorá Američanom spôsobuje vážne problémy, tak môžeme hovoriť o DF-21D s doletom 1500 km, alebo DF-26 s doletom 4000 km. Západné vojenské spravodajské služby, už dávno považovali tieto zbrane len ako propagandistické nástroje, pretože údajne nie sú schopné skutočne zamerať loď v pohybe.


 

 

Protilodná balistická raketa DF-21D, ktorá bola uvedená do služby už v roku 2010 nebola braná vážne západnými armádami

Teraz ich americké námorné sily berú zodpovednejšie, pretože sa tým pádom stávajú ich lode ľahkými cieľmi pre Čínske systémy. Ide teda o lietadlové lode a LHA (Assault Helicopter Carrier), ktoré sú v priamom ohrození. Zdá sa, že Peking je odhodlaný zvýšiť svoju výhodu tým, že tento typ rakety vezme na palubu svojich nových ťažkých torpédoborcov typu 055 z ktorých už prvý, pomenovaný “Nanchang” vstúpil do služby začiatkom 2020 a minulý týždeň spustili už 8 loď do služby.

 

Dobré ráno káčer Dody
Hoci PLA mala raketu DF-21D už mnoho rokov a od začiatku ju označovala za „zabijaka lietadlovej lode“, spravodajské služby “demokratických” štátov ju však považovali len za zavádzajúcu. Podľa nich bolo vysoko nepravdepodobné, že by Čína zvládla túto technológiu so schoponsťou zamerať pohyblivý námorný cieľ. Ide o to, že pri rýchlostiach, ktoré tieto rakety dosahujú, vytvárajú také fyzikálne podmienky v jej tesnom okolí, ktoré mimoriadne sťažujú možnosti radarov, alebo iných navádzacích systémov zamerať pohyblivý cieľ. Pojem „zabijak lietadlovej lode“, ktorý Peking často používa, nebol preto braný vážne, ale len ako nástroj propagandy.

 

Za posledné dva roky sa však veci dramaticky zmenili. Na jednej strane čínski úradníci poskytli určité informácie o režime navádzania týchto rakiet, ktorý efektívne nepoužíva radar a ani infračervené navádzanie, ale MaRV (Manoeuvrable Rentry Vehicle), ktoré je možné kvalifikovať ako predchodcu hypersonického klzáku, ktorý je schopný manévrovať s cieľom zasiahnuť cieľ s presnosťou na základe zemepisných súradníc korelujúcich so satelitným určením polohy. Tento MaRV je navyše veľmi ťažké zachytiť konvenčnými protibalistickými prostriedkami, ako je americká raketa SM-3 systému AEGIS. Čínskym inžinierom zostávalo iba dynamicky dodávať do zadného sektora nové súradnice cieľa, aby ho presne zasiahli.

 

Ruská hypersonická raketa “Циркон” (Zirkon) 3M22 bude zaradená do výbavy fregát ako napríklad Ad. Gorškov (projekt 22350)

 

Táto možnosť je však obmedzená na priestor, v ktorom bude mať Čína dobré komunikačné prostredie a prostriedky, ktoré môžu presne určovať polohu nepriateľskej lode. V okolí čínskych hraníc by to nemusel byť problém a ako vieme, Čína nemá tendenciu rozvážať svoju čínsku polievku vo svojich tankoch. Veľmi dobre zabezpečujú svoje hranice a tiež ich námorný priestor. A to sa už, obzvlášť Američanom vonkoncom nepáči.

 

.

Niekto by povedal, že stačí Američanom vytvoriť okolo svojich lietadlových lodí také podmienky, ktoré by znemožnili, alebo sťažili Číňanom (alebo komukoľvek inému) presne a dynamicky zamerať polohy ich lodí. Ale to je tiež z dlhodobého hľadiska nemožné. Káčer má tiež obmedzené zdroje keď ide na more. Jedno je však úplne jasné, že päťuholník (Pentagón) už berie DF-210D a DF-26 veľmi vážne.

 

Je zrejmé, že Peking neovláda hypersonické technológie tak dobre ako jeho sused a ruský spojenec. Zatiaľ čo Moskva plánuje v blízkej budúcnosti vybaviť svoje lode Zirkonom, ako napríklad torpédoborec triedy Admirál Gorškov, čínske námorníctvo sa zrejme rozhodlo nalodiť na palubu svojich ťažkých torpédoborcov typu 055 protilodnú balistickú raketu, pravdepodobne odvodenú od súčasného DF-21D. Nalodenie týchto rakiet, ale aj nových riadených striel pre úder na pevninu, porovnateľná s ruským Kalibrom, americkým Tomahawkom a francúzskym MdCN, dá čínskym torpédoborcom bezkonkurenčnú palebnú silu, porovnateľnú v skutočnosti iba s Ruským krížnikom triedy Kirov v tejto oblasti.

 

Nová čínska loď má navyše vysoko výkonné detekčné systémy vrátane vysoko výkonného plochého radaru AESA, čo jej dáva minimálne porovnateľné schopnosti ako SPY1, ktorými sú vybavené americké krížniky Ticonderoga a torpédoborce A. Burke.

 

Raketa SM3 je hlavnou protibalistickou raketovou zbraňou amerického systému AEGIS

 

Nalodením týchto rakiet získa Čínske námorníctvo nové schopnosti. Pre US Navy je nepredstaviteľné, aby ich lietadlová loď, alebo nosič helikoptér bol odstavený, alebo zničený niekde v Pacifiku. To by sa dalo pridať k najhorším scenárom pre USA. Ak tieto rakety budú vystrelené, ich cieľ bude mať len veľmi málo času na to, aby ju odvrátil, prípadne zneškodnil iným obranným systémom.

 

Výhoda, ktorú poskytujú tieto balistické rakety, ako napríklad hypersonické rakety, však môže byť časovo obmedzená. V Spojených štátoch, ako aj v Európe, Japonsku a Južnej Kórei sa v skutočnosti pracuje na vývoji účinnej reakcie, ktorá by vzhľadom na vynaložené úsilie mala začať fungovať pred koncom tohto desaťročia. Americké námorníctvo si navyše uvedomuje aj skutočnosť, že bude čoskoro potrebné prevádzkovať jeho lietadlové lode vo významných vzdialenostiach od pobrežia nepriateľa, aby sa zabránilo streľbe z pozemných odpaľovacích zariadení na ich lode. Takže sprievod lietadlovej lode sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozšíri o ďalšie podporné lode pre zvýšenie ochrany. Počkajme si na konkrétne kroky, ktoré urobia američania, aby sme mohli vidieť v praxi výsledok ich prebudenia sa.

 

Čína vybaví torpédoborce budúcej generácie typu 055 elektromagnetickými delami Rail Gun, ktoré majú vstúpiť do služby v roku 2025

 

Faktom zostáva, že príchod týchto protilodných balistických rakiet na palubu čínskych Type 055, by mohol dať čínskemu námorníctvu na niekoľko rokov dosť veľkú operačnú výhodu. Tá by mohla zmazať aj prípadnú početnú presilu, ktorú by mohol útočník mať.

 

Z týchto faktov je zrejmé, že západné veľmoci pomaly ale rýchlo strácajú svoje technologické ako aj početné výhody, ktoré doposiaľ mali. A boli tak veľké, že sa dá povedať, že zleniveli pri striehnutí na potenciálnych súperov, ktorí ich zrazu dobiehajú a čoskoro predbehnú. Ďalší problém západných “demokratických” štátov je nenažranosť vojenského priemyslu. K tomu prispievajú vo veľkej miere “nenažraní” akcionári, ktorí chcú byť uspokojení a preto sú zbrane omnoho drahšie ako v Číne, prípadne v Rusku. A nadvláda námorných síl západných veľmocí nad Pekingom sa každým dňom zmenšuje o niečo viac.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov