.
Aktuality, Pozemná technika,

Turecká armáda po nepríjemných bojových skúsenostiach vylepšuje ochranu tankov Leopard 2A4

 


Turecko, 6.september 2020 (AM) – Počas operácie “Štít Eufratu”, ktorú zahájila v auguste 2016, bola turecká armáda nepríjemne prekvapená. Ich zistenie, že Nemecký Leopard 2A4 je skutočne jednoduchý cieľ aj pre obyčajné RPG bol pre Tureckú armádu studenou sprchou. Obzvlášť slabo chránený sa ukázal v mestskom prostredí, kde dostal doslovne na frak od strelcov RPG, preto najmenej 10 Leopardov bolo zničených práve týmito “obyčajnými” RPG-éčkami.

Bolo to hlavne počas boja v Al-Bab, kde príšlo k týmto mimoriadne veľkým stratám na Tureckej strane od bojovníkov ISIS-u. Výhovorky, alebo odôvodnenia prišli raketovou rýchlosťou. Podľa nemeckých inžinierov bolo dôvodom, že v čase svojho návrhu hľadali najlepší možný kompromis medzi ochranou, manévrovateľnosťou a palebnou silou. Dôraz sa kládol na prednú ochranu Leoparda 2 [vtedy išlo o odolnosť čelného nárazu] čo robilo z bokov a zadnej časti veže veľmi zraniteľné miesta. A džihádisti z ISIS si to uvedomili rovnako rýchlo ako aj bojovníci sýrskych kurdských milícií.

.

Je zrejmé, že verzia Leopard 2 použitá tureckými silami nebola na rozdiel od neskorších modelov vhodná pre mestský boj. Tanky rozmiestnené pri Al-Bábe skutočne neboli vybavené aktívnou ochranou a reaktívnym pancierom, čo by znížilo účinnosť munície vystrelenej na túto časť.

Preto sa v januári 2018 sa Turecko obrátilo na Nemecko, aby mohlo modernizovať svoje tanky Leopard 2A4 a opraviť tak svoje zraniteľné miesta. Keďže však Ankara práve začala operáciu “Olivový veniec” proti sýrskym kurdským milíciám v Afríne, Berlín na túto žiadosť nereagoval. Najmä preto, že diplomatické vzťahy medzi oboma hlavnými mestami už boli napäté.

Turecký tank zničený v Sýrii ako súčasť tureckého konvoja pre podporu džihádistov

„Je úplne vylúčené, že Nemecko bude naďalej zvyšovať bojovú silu tureckých tankov Leopard, ak turecká vláda zaútočí na Kurdov“ v Sýrii, uviedol Norbert Röttgen, blízky priateľ kancelárky Merkelovej a Predseda zahraničného výboru v Bundestagu. Dodávky zbraní do Turecka by mali byť „zakázané kvôli situácii v oblasti ľudských práv a zrušenie právneho štáátu v tejto krajine,“ trval na svojom Norbert Röttgen.

Takže turecké ministerstvo obrany sa obrátilo na miestny priemysel. A skupina Roketsan dostala za úlohu modernizáciu týchto Leopardov 2A4. Aby to urobil, vyvinul reaktívne brnenie, aby eliminoval ich zraniteľnosť.

„Pancier kombinuje reaktívnu a pasívnu ochranu,“ vysvetľuje denník “Daily Sabah” (blízky k vláde). To však viedlo k výraznému zvýšeniu hmotnosti tanku, ktorá stúpla z pôvodných 55 na 62 ton, tak ako verzia Leopard 2 verzia A6M. Noviny však uviedli: “Testy zvládanie prekážok a mobility v teréne boli úspešné a dokázali, že nárast hmotnosti neovplyvnil jeho operačnú kapacitu”.

Po takomto náraste hmotnosti je isté, že sa jeho niektoré jazdné vlastnosti zmenili. Obzvlášť čo sa týka brzdenia, prípadne iné, u ktorých hrá úlohu ťažisko vozidla. Nárast hmotnosti o 7 ton, čo sa rovná z pôvodnej 55 tonovej cca 12% navýšenie je nutné, že sa jazdné vlastnosti zmenia. Obzvlášť pri jazde vo vyšších rýchlostiach, prípadne vo vlhkom teréne. Preto tureckí inžinieri, ak netestovali zmenené brzdné vlastnosti tanku, bude len otázka času, keď budú volať svoje “vylepšené” Leopardy naspäť do búdy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov