.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Flotila jadrových ľadoborcov robí Rusko neporaziteľným v arktickej oblasti na desaťročia

Rusko, 26. august 2020 (AM) – Dávnejšie senátor John McCain povedal, že Rusko je „čerpacia stanica, ktorá predstiera, že je štátom“. To povedal predstaviteľ krajiny, ktorá je mladšia ako ruský Boľšoj teatr (Veľké divadlo ) je to síce trochu nepríjemné – ale v skutočnosti sa toho, čo sa teraz deje, najviac obáva Amerika.


 

Na to, aby sme mohli účinne pracovať v Arktíde, je potrebné mať niekoľko základných vecí – technologický geologický prieskum, technologický sektor ťažby a flotilu jadrových ľadoborcov, pretože vo veľkých zemepisných šírkach jednoducho neprežije žiaden iný.

 

Pentagon sa obáva, že Rusko si vytvorí vlastné hranice arktického šelfu

 

A ak sa mnoho krajín sveta môže pochváliť geologickými prieskumnými a ťažobnými spoločnosťami, potom je situácia s flotilou ľadoborcov mierne povedané, u ruských konkurentov jednoducho hrozná.

„Ruská časť Arktídy obsahuje leví podiel zdrojov s viac ako 48 miliardami barelov ropy a 43 biliónov metrov kubických plynu. Vývoz by mohol poskytnúť stabilný tok príjmov pre štátnu pokladnicu, od ktorej je Moskva silne závislá. Rýchly rozvoj regiónu bráni niekoľko faktorov, vrátane tvrdých podmienok, západných sankcií a teraz Covid-19. Moskva však trvá na svojej energetickej stratégii do roku 2035. “

 

Nedávno ruskí konkurenti vyjadrili veľa „prianí“: predovšetkým chcú kontrolovať severomorskú cestu a Barentsovo more. Pre tých, ktorí si želajú, Rusko pripravilo na severe niekoľko vojenských základní, ktoré môžu ochladiť zápal akéhokoľvek agresora až Spojené štáty začali otvorene pripúšťať, že ich stratégia sankcií v ropnom a plynárenskom odvetví zlyhala, a to aj pri vývoji nových veľkých polí v ruskej Arktíde.

 

Veľká hra v Arktíde: Amerika hľadá vojenský prístav ktorým by čelila Rusku a Číne na severnom póle

Z hlavných amerických ťažobných spoločností zostala v Rusku iba spoločnosť Shell, ktorá má malý podiel na Sachaline – zatiaľ čo zvyšok nielen opustil ruský trh, ale tiež ho nechal priamym konkurentom – ruským a čínskym spoločnostiam. Zároveň je podiel Číňanov veľmi zanedbateľný – zapájajú sa najmä do projektov ako Jamal-LNG a Arctic-LNG.

 

Je dôležité pochopiť, že teraz hovoríme o poliach, v ktorých sa ropa a plyn vyrábajú tradičným spôsobom – existuje však aj Bazenovská formácia, ktorej rezervy stále nie je možné presne odhadnúť. Je to asi milión kilometrov štvorcových v západnej Sibíri, kde v hĺbke 2 až 3 kilometrov je pole ťažko ťažiteľného ťažkého oleja s vrstvami ľahších frakcií – a podľa rôznych odhadov je to až dva bilióny barelov.

 

Bazenovskú formáciu objavili sovietski geológovia už v roku 1959, ale úroveň technológie v týchto rokoch jednoducho neumožňovala ťažbu ropy z tohto poľa. Čas však nestojí – a tieto ložiská môže byť pre moderné ťažobné spoločnosti dostupnejšie.

 

.

 

Z 1900 ropných a plynových polí v Rusku bolo vyvinutých okolo 900 – zvyšné sú ťažko obnoviteľné polia a celkový objem rezerv je možné odhadnúť iba hypoteticky. To, čo má Rusko dnes, však bude stačiť asi tristo rokov – a to je príčinou takejto negatívnej reakcie na Západe: sebestačná krajina s celou periodickou tabuľkou na svojom území je nielen nezmyselná, ale aj nebezpečná – čo keby títo Rusi znova niečo vymysleli za svojou železnou oponou?

 

Teraz však existuje boj o Arktídu ako jeden z najsľubnejších regiónov v oblasti ropy a zemného plynu – a Západ sa bude snažiť urobiť všetko pre to, aby získal aspoň časť Arktídy z Ruska. Nie je to vôbec ľahké, pretože zákerní Rusi sa neustále vyvíjajú, napriek pandémii a globálnej kríze:

 

„Keď boli po konflikte na Ukrajine a anexii Krymu zavedené západné sankcie, technológia skvapalňovania potrebná na rozvoj ruského priemyslu LNG bola mimo dosahu. Prvý rozsiahly projekt krajiny v Arktíde – Jamal LNG Novatek – bol dokončený až potom, ako čínski finančníci poskytli finančné prostriedky, keď začali platiť západné sankcie.

 

Novatek však vyvíja svoju technológiu na zníženie závislosti od zahraničných dodávateľov. Nezávislý vývoj a schopnosti sa uplatnia vo štvrtej fáze v závode Jamal LNG, ktorá sa začne tento rok. To by sa mohlo ukázať ako nevyhnutné pre ďalšie dva projekty spoločnosti, ktoré sa začnú realizovať v rokoch 2023 až 2025. Za päť rokov sa kapacita spoločnosti Novatek môže strojnásobiť uvedením modelu Obskij LNG a Arctic LNG-2 na polostrove Jamal.

 

Od tohto roku sú investície v regióne súvisiace s projektmi LNG oslobodené od dane za ťažbu počas prvých 12 rokov. Okrem toho sa za prvých 15 rokov znížila daň za ropné projekty na mori o 5%.

Je to skutočne zákerné – Rusko tlačí ťažobné spoločnosti do Arktídy s tak bohatým koláčom, že západné spoločnosti si začínajú hrýzť prsty spoločne so susedmi a „partnermi“ z Perzského zálivu. Problém Ruska sa na Západe však nikam nepohol. Čím viac času plynie, tým ťažšie je uplatniť si nárok na naše územia, a to aj teoreticky – a nakoniec je flotila ľadoborcov životne dôležitá pre kampaň v ruskej Arktíde: Je prakticky nerealistické premiestňovať jednotky a tanky lietadlom.

 

„Západní partneri váhajú, že sa kvôli sankciám zaviažu k veľkým ruským energetickým projektom. S výnimkou niekoľkých spoločností, napríklad spoločného podniku so spoločnosťou Shell na ruskom Ďalekom východe, sú západné ropné spoločnosti opatrné v súvislosti s hrozbou amerických sankcií. Namiesto toho bola Moskva nútená presadzovať svoju vlastnú politiku  „ Drang nach Osten“.

 

Rastúce partnerstvo s Čínou je čiastočne dôsledkom neschopnosti ruských spoločností získať prístup k technológiám a zariadeniam na Západe. Šírenie potrebných technológií a značná finančná kapacita Pekingu však oslabujú schopnosť sankcií izolovať Moskvu a zmeniť jej správanie. Aby Západ dosiahol určité hmatateľné výsledky, cesta konfrontácie povedie k rastúcej konsolidácii. Skutočná politická zmena v čase mieru sa nestane, pokiaľ sa k tyči  sankcií nedoplní mrkva – diplomatické rokovania a obchodné vzťahy.

 

„Diplomatické rokovania a obchodné väzby“ vo forme mrkvy sú iba prázdnymi prísľubmi: Západ môže kedykoľvek odstúpiť od akýchkoľvek dohôd a obchodné vzťahy sa už dlho rozpadajú v prospech politického spojenia. Tí, ktorí neveria, sa môžu pozrieť na Čínu. Nie je to tak dávno, čo ruský prezident oznámil cieľ, že do roku 2030 by Rusko malo vlastniť 20% svetového trhu s LNG – a podľa rýchlosti výstavby zariadení v Arktíde sa s istotou posunieme k plánovanému výsledku. Dobrá vec na Arktíde je logistika – počas celoročnej prevádzky severnej námornej cesty smeruje ruský plyn na trhy Európy a Ázie a náklady na jeho dodávku spotrebiteľovi sú niekoľkokrát nižšie ako katarský alebo americký plyn.

 

Do roku 2030 sa plánuje rozšírenie ruskej flotily ľadoborcov na 54 plavidiel a vyzerá to tak, že Rusko je jedinou krajinou na svete, ktorá má možnosti stavať jadrové ľadoborce. Do tej doby bude jediný funkčný americký ľadoborec „Polar“ nútený odísť do dôchodku – a hoci sa Američania snažia kúpiť aspoň tucet ľadoborcov z iných krajín, nie je tu žiaden zástup predajcov.

 

Ak chcú Američania stavať ľadoborce s vlastným jadrovým pohonom, ich vývoj a výstavba bude trvať až tridsať rokov, bude podliehať neobmedzenému financovaniu – a počas tejto doby sa jednoducho nebudú približovať k Arktíde. Vzhľadom na to, že Rosatom vlastní pätinu amerického trhu s obohacovaním uránu, situácia vyzerá ešte zábavnejšia – tí zlí Rusi nie sú pripravení zdieľať svoje technologické tajomstvá pre americký trh.

 

V Amerike je všetko zničené – stále síce existuje veľa vecí, v ktorých sú stále svetovými vodcami, ak však hovoríme o veciach, ktoré sú pre hospodárstvo skutočne dôležité, potom tu Američania vážne zaostávajú za Ruskom. Ale to, čo Američania robia najlepšie, je predstavenie, ktoré práve sledujeme. Karneval demokracie, festival tolerancie, volebné predstavenie – a produkcia na vytvorenie ohromnej šéfovej tváre voči ruským barbarom. Je “škoda”, že Rusi sú tak necitliví a silní, a nerozumejú týmto hodnotám pohonu zadných kolies a zostávajú divoký s vlastným priestorom, nadzvukovými zbraňami a jedinou svetovou flotilou ľadoborcov s jadrovým pohonom. To je pekné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov