.
Aktuality, Námorníctvo,

Anglické hliadkové plavidlo len čo vstúpilo do služby už je v oprave

Veľká Británia, 18. august 2020 (AM) – Pre Royal Navy je to poriadna facka. Pri nástupe do svojej úplne prvej služby 3. augusta malo byť pobrežné hliadkové plavidlo [OPV] HMS Trent vyslané do Stredozemného mora, aby sa zúčastnilo operácie NATO [Sea Guardian]. Ale osud rozhodol inak. Toto hliadkové plavidlo patriace do triedy “Batch 2 River”, ktoré bolo dodané v decembri 2019, opustilo Porstmouth a spočiatku sa dostalo na Gibraltár.


 

Ale nemohlo to ísť ďalej. Po iba 12 hodinách na mori, aby sa pripojila k operácii Sea Guardian, sa loď vrátila do prístavu na dvoch remorkéroch s viditeľným vážnym poškodením. HMS Trent “bol na ceste do východného Stredozemia, keď sa niečo pokazilo na mori. Kapitán nariadil návrat do materského prístavu.” Návrat sa podaril vďaka 2 remorkérom, ktoré dotiahli plavidlo Royal Navy naspäť. Kráľovské námorníctvo tieto informácie potvrdilo a uviedlo, že HMS Trent čaká na „dodanie niekoľkých komponentov”, aby ho bolo možné opraviť a pokračovať v ich misii.

 

.

 

Navrhnutý spoločnosťou BAE Systems za približne 100 miliónov GBP (110 miliónov EUR) a poháňaný dvojitými dieselovými motormi MAN 16V28 / 33D, HMS Trent má výtlak 1 800 ton, dĺžku 90,5 metra. S autonómiou 35 dní môže plávať rýchlosťou 24 uzlov. Je prevádzkovaný posádkou 70 námorníkov a je vyzbrojený 30mm kanónom Bushmaster a štyrmi guľometmi a na svojej palube môže niesť vrtuľník Merlin.

 

V posledných rokoch čelilo Kráľovské námorníctvo iným problémom s jeho novšími loďami, ako napríklad torpédoborce typu 45 [Daring class]. Ich bojaschopnosť bola ohrozená kvôli problémom s ich pohonom, najmä v teplých moriach. „Je zrejmé, že testovanie turbín bolo jednou z hlavných príčin problémov, s ktorými sa stretli torpédoborce typu 45, keď vstúpili do služby. Je to vážna chyba zo strany ministerstva obrany a priemyslu. […] A je prekvapujúce, že špecifikácie torpédoborcov typu 45 nezahŕňali schopnosť dlhodobejšieho maximálneho výkonu v teplých oblastiach ako napríklad v Perzskom zálive”, uvádza britská parlamentná správa v roku 2016.

 

Tieto problémy sú stále prítomné v britskom námorníctve. Podľa údajov zverejnených v júni vyšlo najavo, že jeho šesť torpédoborcov typu 45 strávilo v roku 2019 na mori iba 649 dní, pričom HMS Diamond vyplávala iba štrnásť dní. Najvyššiu cenu získala HMS Dauntless, ktorá zostala v prístave štyri roky kvôli opakujúcim sa poruchám a nedostatku námorníkov

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov