.
Aktuality, Bezpečnosť,

Komando jednotky Francúzskej armády nacvičovalo záchrannú akciu po simulovanom leteckom nešťastí

Francúzsko, 15. august 2020 (AM) – Začiatkom júla v lokalite Abéché vo východnom Čade vykonali komandá parašutistov z oddelenia ochrany N’Djaména cvičenie na vyzdvihnutie obetí leteckej nehody. Nácvik vyžadujúci rýchlosť, plynulosť a znalosť
postupov na udržanie zručností komanda. Na tomto cvičení sa zúčastnili aj ochranné jednotky, ktoré sú v službe na leteckej základni N’Djaména. Táto základňa koordinuje všetky bojové letecké a pozemné akcie v rámci operácie BARKHANE.


 

Spätný pohľad na priebeh cvičenia
Fiktívna nehoda simulovala podmienky vyzdvihnutia posádky lietadla na nepriateľskom území. V takom prípade ide o 2 nezávislé veci, ktoré treba riešiť. Posádka, ak je živá, musí urobiť všetko preto, aby dala vedieť svoju polohu záchranárom a aby dokázali zostať v čo najväčšom utajení  ak sa nachádzajú v nepriateľskom prostredí. Druhá časť záchrannej misie je časť pre záchranný tím, ktorý je zvyčajne špecializovaný na podobné činnosti.

 

.

Ako prebehlo civičenie? Prvá fáza: spustí sa výstraha
Poplach zaznie na leteckej základni a vidíme, ako sa zaktivovali komando jednotky. Zhromažďujú potrebné veci, zhromažďujú a kontrolujú podrobnosti misie. Táto fáza prípravy musí byť veľmi precízna, ako aj dynamická, pretože pre posádku v ohrození trvá každá minúta celú večnosť a zvyšuje riziko ich odhalenia nepriateľskými jednotkami.

 

Druhá fáza: inštruktáž pilota
Akonáhle je posádka havarovaného lietadla lokalizovaná, pilot záchrannej misie, vysvetlí svoj manéver, ktorý zabezpečí vzdušným  komandám rýchle a bezpečné pristátie. Priestor nehody bol precízneoverený v spojení so spoločným vzdušným velením síl a krízovou jednotkou, ktorá bola okamžite zriadená, čím sa táto operácia stala
prioritou.

 

Tretia fáza: krádež, identifikácia a extrakcia
Často je potrebných niekoľko hodín letu. Na palube sa letecké komanda pripravujú na vystúpenie z lietadla. Pokiaľ ide o zhadzovanie materiálu z lietadla, to sa prevedie v momente, keď bude komando schopné prijať zariadenie v bezpečnej zóne. Počas niekoľkých sekúnd záchranné jednotky opšťajú lietadlo, ktoré okamžite po vysadení všetkých členov komanda vzlietne, aby sa príliš dlho nevystavilo hrozbe na zemi. Ďalej sa jednotky komando premiestňujú po vlastných nohách. Krok je dynamický a skupina záchranárov rýchlo nachádza zónu a aj posádku havarovaného lietadla. Identifikácia nájdenej posádky potvrdila, že ide o hľadané osoby a letecké komando môže zahájiť extrakciu z nepriateľskej zóny. Tá sa zvyčajne udeje na inom, bezpečnejšom, vopred dohodnutom mieste, kde ich vyzdvihne záchranný vrtuľník.

 

Takéto praktické cvičenia umožňujú každému byť priprvený a naučiť sa rýchlo a efektívne pracovať v prospech misie / v prospech celku. Úlohy pre jednotlivcov sa zvyčajne veľmi líšia od úloh pre skupiny.Preto súhra členov komanda je je veľmi dôležitá pre úspech misie.

 

.

BARKHANE v skratke
Operácia Barkhane, ktorá je pod vedením francúzskych armád v spolupráci s krajinami G5 Sahel, sa začala 1. augusta 2014. Je založená na strategickom prístupe založenom na logike partnerstva s hlavnými krajinami sahelsko-saharského pásma ( BSS): Burkina-Faso, Mali, Mauretánia, Niger a Čad. Spája okolo 5 100 vojakov, ktorých úlohou je bojovať proti ozbrojeným teroristickým skupinám a podporovať ozbrojené sily partnerských krajín, aby mohli túto hrozbu účinne eliminovať.

 

Všetci politici by sa mali zúčastniť ostrých bojových misii, aby im dokvaplo, akú hodnotu môže mať rozhodnutie nepríčetného politika na vojakov, ale hlavne ľudí v postihnutej oblasti. Ich ďalšie rozhodnutia vo vojenských otázkach by boli pravdepodobne omnoho uvážlivejšie.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov