SU-35
Aktuality, Letectvo,

Ruské ministerstvo obrany objedná novú dodávku viacúčelových lietadiel Su-35 “Flanker E”

Rusko, 14. august 2020 (AM) – Počas „Dňa vzdušných síl Ruskej federácie“ 12. augusta odcestoval ruský minister obrany Sergej Šojgu do Komsomolska, na „inšpekciu“ továrne, v ktorej sa vyrábajú stíhacie lietadlá Su-35 (kód NATO: „Flanker E“) a Su-57 (kód NATO: „Felon“) výrobcu lietadiel Suchoj.


 

Suchoj 57 (T-50)

 

Pri tejto príležitosti Šojgu uviedol, že do konca tohto roka bude objednaná nová séria Su-35S za sumu 70 miliárd rubľov [tj o niečo viac ako 800 miliónov eur]. Vzhľadom na minulé zmluvy bude pridaných ďalších 12 strojov k 90tim, ktoré sú už v prevádzke.

 

„V skutočnosti sme prišli s tým cieľom, aby sme sa ubezpečili, že spoločnosť je schopná splniť túto zmluvu,“ uviedol Šojgu svojej návšteve závodu Jurij Gagarin v Komsomolsku na Amure.”

Podľa ruského ministerstva obrany boli štyri SU-35S v roku 2020 odovzdané hliadke „Ruskí víťazi“. Táto formácia bola doteraz vybavená 6timi Su-27 a od roku 2016 5timi Su -30SM. Do konca tohto roka bude ruským leteckým silám dodaných ďalších šesť lietadiel Su-35S.

 

V máji 2019 ruský námestník ministra obrany Alexej Krivoručko povedal, že 20 Su-35S bude dodaných do konca roku 2020. Je zrejmé, že sme ďaleko od cieľa … To sa však dá vysvetliť potrebou výroby Su-35 určených pre egyptské letectvo, ktorého objednávka bola nepriamo potvrdená pred tromi mesiacmi. Podľa neoficiálnych správ však do
Egypta už v júli odišlo najmenej 5 lietadiel.

 

Lietadlo Su-35S je takzvané lietadlo generácie 4 ++. Konečný vývoj lietadiel Su-27 a Su-30 sa vyznačuje manévrovateľnosťou najmä vďaka vektorovým ťahovým motorom 117S a elektrickým riadením letu. Je navrhnutý z kompozitných materiálov a je vybavený výkonným elektronickým skenovacím radarom [IRBIS-E], ktorý dokáže detekovať a sledovať až 30 cieľov vo vzdialenosti 400 km. Je schopný lietať rýchlosťou Mach 2,35, má tiež chvostový radar [N-012], optronický senzor [OLS-35] a systém pasívneho vyhľadávania. Na strane výzbroje, okrem svojho 30 mm kanóna, môže niesť rakety typu vzduch-vzduch R-27, RVV-AE a R73, ako aj hladké a navádzané bomby.
Nakoniec môže implementovať elektronické bojové moduly.

 

Rusko chce urýchliť nasadenie svojho bojového robota Su-70 „Ochotnik-B“

 

Okrem toho ruské ministerstvo obrany tiež pripomenulo, že Suchoj musí do roku 2028 dodať 76 lietadiel Su-57 „Felon“ 5. generácie. Toto lietadlo by sa malo vyvíjať spolu s dronom SU-70, ktorý by mal sprevádzať SU-57 vo svojich letoch.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov