Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzi zabití v Nigeri: Francúzsky Národný protiteroristický úrad začína vyšetrovanie

10. augusta oznámila Národná protiteroristická prokuratúra [PNAT] začatie vyšetrovania „vraždy v súvislosti s teroristickou činnosťou ” a „teroristického zločineckého združenia“ po útoku, ktorý si deň predtým vyžiadal životy 8. osôb vrátane siedmich členov mimovládnej organizácie “Acted” a Nigérijského sprievodcu, ktorí išli na turistickú exkurziu do blízkosti mesta Kouré, asi šesťdesiat kilometrov juhovýchodne od mesta Niamey [Niger].


 

V tlačovej správe bolo uvedené, že vyšetrovaním bolo poverené Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť [DGSI], v súčinnosti so sub-riaditeľstvom pre boj s terorizmom [SDAT]. Správa neobsahovala počet zabitých Francúzov. Mimovládna organizácia (Agentúra pre technickú spoluprácu a rozvoj) v ten istý deň potvrdila, že pri útoku zahynulo 7 jej členov.

 

„Nevieme presne, či títo siedmi ľudia boli všetci Francúzi,“ povedala. Podľa Niameyho však šesť francúzskych štátnych príslušníkov a dvaja z Nigérie boli zavraždení komandom ozbrojených mužov cestujúcich na motocykloch [druh dopravy, ktorý je od januára v Nigérii zakázaný].

 

Prezident Macron ostro odsúdil tento “akt zbabelosti”, ktorý zastavil životy nevinných ľudí pracujúcich pre humanitárnu organizáciu. Súčasne ho Nigérijský prezident Mahamadou Issoufou uisti, že budú vynaložené všetky potrebné prostiredky pre vyšetrenie tejto vraždy.

 

Treba si však priznať, že pod rúškom humanitárnych organizácii sa do rôznych oblastí dostáva ktokoľvek. Možno išlo o vyrovnanie účtov, alebo o inú odplatu. O tom sa nikdy nedozvieme čo sa tam skutočne stalo. Francúzi však budú robiť protiopatrenia tak, aby tí, ktorí stoja za týmto zabitím vedeli, proti čomu stoja. Viaceré prípady “pomsty” za smrť Francúzskych vojakov, alebo civilistov boli vykonané následne po ich zabitiach. Preto sa dá predpokladať, že v najbližšom období budeme opäť čítať o “nejakom” úspešnom zneškodnení teroristickej skupiny “xy” z oblasti “široko-ďaleko”. Pravdepodobnosť veľkej odpovede zo strany Francúzov narastá, ak to v skutočnosti neboli humanitárni pracovníci, ale niekto v utajení na špeciálnej misii. To sa nedozvieme oficiálne, ale len prostredníctvom nejakej správy, ako som uviedol vyššie.

 

Krátko po útoku boli sily z misie “Barkhane” vyzvané, aby podporili nigerijské sily [FAN] v boji proti teroristom oblasti Kouré. Francúzske lietadlá Mirage 2000D sa v zápätí vzniesli a prenasledovanie zločincov pokračuje.

 

Vo vyhlásení z Francúzskeho prezidentského paláca sa tiež zdôraznilo, že odhodlanie prezidentov Macrona a Issoufou „pokračovať v spoločnom boji proti teroristickým skupinám v Sahelskom regióne zostáva nedotknuté. „A Rada obrany je naplánovaná na 11. augusta ráno,„ na základe informácií, ktoré poskytnú nigerské a francúzske orgány”.

 

Podozrenie padá na Islamský štát, ktorý je obzvlášť aktívny na východe v Burkina Faso. A podľa zdrojov novinára Wassima Nasra z France 24, rivali Islamského štátu, organizácia EIGS, podporná skupina pre islam a moslimov [GSIM] odmietla akúkoľvek účasť na útoku. Región, v ktorom k útoku došlo, je relatívne ďaleko od takzvaného trojhraničného regiónu, kde operáci “Barkhane” a partnerské ozbrojené sily zvýšili tlak na EIGS od samitu v Pau 13. januára. To však neznamená, že okolie Niamey je bez akýchkoľvek hrozieb.

 

V máji 2019 EIGS potvrdila zodpovednosť za útok na „vysoko bezpečné“ väzenie v Koutoukalé, ktoré sa nachádza 50 km severozápadne od hlavného mesta Nigérie, kde je uväznených mnoho džihádistov zo sahelských skupín a Nigérijčana. Takýto útok nebol prvý: väzenské centrum už bolo pred dvoma rokmi terčom ozbrojeného útoku mužov, ktorí prišli na motorke. Nigérijská armáda vyslal okamžite skupinu vojakov na prenasledovanie útočníkov, ale bola úplne zničená napadnutím zo zálohy (ambuscade). Toto prepadnutie sa udialo pri Baley Béri a 27 vojakov z Nigérijsej armády tam teroristi zabili.

 

O mesiac neskôr, niekoľko dní pred summitom Africkej únie, boli predmestia Niamey dejiskom „bezprecedentného“ útoku. Ozbrojené sily, ktoré pricestovali na motorke, v skutočnosti zaútočili na ochranku, ktorá sa nachádza severozápadne od mesta. Výsledok: dvaja policajti boli zabití a štyria zranení, dvaja vážne. V tom čase úrady hovorili o „izolovanom čine banditizmu bez vylúčenia teroristickej stopy“. Podľa RFI (Radio France Internationale) však oficiálny zdroj pripustil, že „niekedy džihádisti prichádzajú na motocykloch z oblasti Tillébary“.

 

 

Video: čo sa stane takým motorkárom, ak neuposlúchnu výzvu Francúzskej vojenskej hliadky (tentokrát Legionári):

 

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov