.
Aktuality, Námorníctvo,

Nová vrtuľníková loď čínskeho námorníctva – typ 075 je pripravená na testovanie na mori

Čína, 5.august 2020 ( AM ) – Nová obojživelná útočná loď čínskeho námorníctva typu 075, ktorá bola oficiálne spustená v septembri 2019 a bola obeťou devastujúceho požiaru v apríli, začne svoje skúšky na mori. Informáciu podal čínsky webový portál spolu s fotkou, na ktorej sa zdalo, že loď práve tankovala.


 

Podľa údajov predložených čínskou tlačou je plavidlo typu 075 svojou veľkosťou a tonážou podobné obojživelným útočným lodiam amerického námorníctva patriacim do triedy Wasp s výtlakom 35 000 až 40 000 ton a dĺžkou 205 metrov. Bude schopný umiestniť pristávacie vzpery typu 726, ktoré sa podobajú americkým LCAC. V posledných dňoch sa však objavila ďalšia informácia o type 075, respektíve podla iných fotiek lode sa dala odhadnúť na lodi prítomnosť leteckého dronu podobného AR500C, ktorého prvý vzlet oznámil výrobca Aviation Industry Corporation [AVIC] len minulý rok v máji.

 

Z-20

 

S autonómiou 5 hodín, vzletovou hmotnosťou 500 kg a schopnosťou letieť rýchlosťou 170 km / h bolo toto lietadlo navrhnuté na vykonávanie prieskumných letov a v závislosti od prenášaného nákladu (ofenzívne úlohy, elektronická vojna, detekcia rádioaktívnych častíc a misie určenia cieľa). Model tohto robota bol vyfotený spolu s modelom helikoptéry Z-8 (čínska kópia francúzskeho “Super Frelon”) v pozadí. „Uvádzanie modelov na štartovaciu dráhu vojnovej lode je obvyklým prístupom pri pokusoch na mori”, vysvetlil čínsky vojenský expert, citovaný denníkom Global Times. Len ostré testy v reálnych podmienkach dajú najlepšie odpovede na optimalizáciu usporiadania všetkých prvkov, ktoré sú jeho súčasťou.

 

.

 

Loď typu 075 by mohla implementovať až tridsať útočných a manévrových vrtuľníkov typu Z-8 a Z-20 [ktoré vyzerajú ako Americké Black Hawk / Sea Hawk…]. Druhé plavidlo typu 075 je v súčasnosti vo výstavbe. Tieto budovy posilnia obojživelné útočné schopnosti Čínskej armády, ktorá súčasne prevádzkuje program „Type 071“, ktorý bude mať zahŕňať 7 kusov s váhou 25 000 ton. A pravdepodobne to ešte nie je všetko.

 

.

 

Čínska staviteľská skupina pre stavbu lodí predstavila novú koncepciu obojživelnej útočnej lode: typ 076. Vzhľadovo podobná tej 075, bola by vybavená elektromagnetickými katapultami na spustenie neviditeľných bojových bezpilotných lietadiel, ktoré by sa pridali k vrtuľníkom. Čínsky vojenský časopis Ordnance Industry Science Technology vysvetlil, že by sa to mohlo považovať za mini lietadlovú loď ktorej cieľom je zvýšiť schopnosť lodí útočiť na pozemné ciele z otvoreného mora. Podľa časopisu South China Morning Post však tento koncept ešte nebol schválený čínskymi generálnymi štábmi. Ak sa tak stane, Čína bude mať pred sebou celú radu technologických výziev, ako napríklad sfunkčniť elektromagnetické katapulty čo v praxi znamená, že loď bude disponovať dostatočnými energetickými zdrojmi pre vypustenie lietadla.

 

X-47B

 

Ďalšia výzva bude dokázať vypustiť a samozrejme zachytiť naspať svoje drony čo v dnešnej dobe vôbec nie je bežná záležitosť. Ku dnešnému dňu sa to zatiaľ podarilo podľa zverejnených informácii len prototypu X-47B od Northop Grumman, ktorý sa o to po prvý krát (a úspešne) pokúsil 10 júla 2013, keď vyštartoval z leteckej základne Patuxent River a svoj let ukončil na pristávacej dráhe lietadlovej lode USS George H. W. Bush, ktorá bola v tom čase na otvorenom mori.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov