foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany sa podrobil bezpečnostnej previerke na stupeň utajenia “Prísne tajné”

„Prísne tajné“, a to aj napriek tomu, že ako člen vlády SR je osobou s osobitným postavením vo vzťahu k utajovaným skutočnostiam a oprávnenie na oboznamovanie sa s nimi mu teda automaticky vyplynulo už po vymenovaní do funkcie.


 

„Hneď po nástupe do funkcie ministra obrany som inicioval bezpečnostné preverenie mojej osoby na najvyšší, IV. stupeň utajenia. Už vtedy som si totiž uvedomoval citlivosť informácií, s ktorými budem denne prichádzať do kontaktu. Prešiel som preto klasickým, veľmi podrobným preverením vrátane naozaj rozsiahlych podkladov o súkromí, minulosti, financiách či zdraví. Podstúpil som tiež bezpečnostný pohovor,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

foto: MO SR

 

Šéf rezortu dodal, že Národný bezpečnostný úrad ukončil jeho preverovanie a v súčasnosti už je držiteľom osvedčenia na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stupňa „Prísne tajné“. „Tento krok som síce z legislatívneho hľadiska robiť nemusel, no z môjho pohľadu mal veľký význam nielen z dôvodu reálneho kontaktu s utajovanými informáciami, ale tiež pre transparentnosť a dôveru v očiach zahraničných spojencov, s ktorými rokujem. Určite to preto stojí za zváženie a ja osobne to silno odporúčam aj ďalším kolegom,“ doplnil.

Platnosť osvedčenia pre utajované skutočnosti stupňa utajenia „Prísne tajné“ je päť rokov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov