.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusov zadržaných včera v Bielorusku obvinili z prípravy teroristických útokov, pokus o ďalšiu ruskú stopu?

 


Bielorusko, 30. júl 2020 (AM ) – Bieloruské úrady činné v trestnom konaní začali trestné konanie týkajúce sa prípravy teroristického činu proti Rusom zadržaným deň predtým pri Minsku, uviedol štátny tajomník Bezpečnostnej rady krajiny Andrej Ravkov. Ravkov zopakoval už zverejnené informácie o tom, že v krajine môže byť až 200 zahraničných bojovníkov, 33 z nich bolo zadržaných.

Podľa vedúceho Bezpečnostnej rady zadržaní už začali svedčiť. Aby sa zabránilo kontaktu medzi nimi, boli transportovaní rôznym policajným oddeleniam Minska. Včera bieloruské špeciálne služby oznámili zatknutie troch desiatok Rusov, ktorých označili ako bojovníkov súkromnej vojenskej spoločnosti „Wagner“. Spravodajské služby sa domnievajú, že úlohou Rusov bolo destabilizovať situáciu počas predvolebnej kampane. Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko označil zadržanie Rusov za núdzové a požiadal Radu bezpečnosti o vysvetlenie od Ruska.

Nie je presne známe, čo zadržaní Rusi robili v Bielorusku. Bieloruskí predstavitelia bezpečnosti spájajú prítomnosť Rusov so snahou „destabilizovať situáciu počas predvolebnej kampane“ – prezidentské voľby sa v krajine uskutočnia 9. augusta. Ruské provládne telegramové kanály však píšu, že súkromná vojenská spoločnosť použila Minsk na zaslanie žoldnierov na Blízky východ, čo sa údajne stalo so súhlasom bieloruských orgánov.

Štátny tajomník Bieloruskej bezpečnostnej rady zase povedal, že „ani prostredníctvom FSB, ani prostredníctvom GRU, ani žiadnou inou štruktúrou“ nebol Minsk upozornený na presun žoldnierov cez jeho územie.

Ravkov v stredu uviedol, že bieloruské úrady plánujú sprísniť kontrolu na hraniciach a pri masových udalostiach v predvečer prezidentských volieb v krajine.

„To zahŕňa hranice s Ruskou federáciou, sledovanie osôb, ktoré prekročia štátnu hranicu, a to aj na zelenej hranici. Tieto sily sa výrazne posilnia, “vysvetlil šéf Bezpečnostnej rady.

Vo štvrtok kandidát na prezidenta Bieloruska Andrej Dmitriev povedal, že na stretnutí s kandidátmi bolo oznámené, že v prípade potreby bude možné v krajine obmedziť internet. Ďalší prezidentský kandidát Sergej Čerečen uviedol, že kandidátom bolo povedané, že v Rusku sa pripravujú „nové skupiny na provokácie“.

V Bielorusku zatkli ruských štátnych príslušníkov – 33 zamestnancov bojovej skupiny Wagner. Video

Ďalšia ruská stopa

Hlavný deň volieb v Bielorusku je stanovený na 9. augusta. Predčasné hlasovanie sa začne 4. augusta. Volebná kampaň bola sprevádzaná mnohými škandálmi a poklesom Lukašenkových preferncií. Pokles popularity prezidenta a jeho okamžité ostré proti ruské vyjadrenia môžu naznačovať, že celá akcia okolo zadržania údajných wagnerovcov je pripravovanou súčasťou volebnej kampane.

Lukašenko zažíva svoje najťažšie obdobie. Svojou nerozumnou dvojtvárnou politikou dokazuje aj svojim ruským partnerom aj západu iba svoju nespoľahlivosť. Nie je možné donekonečna využívať Rusko a zároveň ho kritizovať a podrážať. Takisto nepochopil, že protiruská rétorika nebude stačiť západu, aby ho nevymenil za prezidenta, ktorý bude viac proeurópsky, prozápadný a hlavne otvorene nepriateľský voči Putinovi a jeho politike.

Celá akcia nesie črty provokácie, otázkou je či bol Lukašenko len nepriamo donútený okamžite zareagovať a ukázať na ruskú stopu, a zachovať si tak aspoň nejaký predvolebný rating. Účel akcie – ukázať na ďalšie “ruské zasahovanie” do demokratických volieb, zamestnať Putina ďalšou kauzou v čase potrebnom na reformy v Rusku, a súčasne postaviť viac proti sebe ďalšie slovanské krajiny, sa pravdepodobne minie účinku. Podobné predvolebné provokácie sa stávajú bežným folklórom a sú postupne priehľadnejšie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov