Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Austrália odmieta čínske územné nároky na mori

Austrália, 26. júl 2020 (AM ) – Po Spojených štátoch tiež Austrália odmieta rad územných nárokov Číny v Juhočínskom mori, uvádza austrálska televízna a rozhlasová spoločnosť ABC, citujúca vyhlásenie stáleho zastupiteľstva Austrálie pri OSN.


 

Spojené štáty predtým oficiálne označili nároky Pekingu na offshore zdroje vo väčšine Juhočínskeho mora za nezákonné. Washington okrem toho obvinil Čínu zo snahy získať kontrolu nad týmito zdrojmi prostredníctvom hrozieb. Čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch označilo tieto vyhlásenia za “celkom neopodstatnené”.

 

Vo vyhlásení stáleho zastupiteľstva Austrálie pri OSN sa zdôrazňuje , že austrálska vláda odmieta nároky Číny, ktoré sú v rozpore s Dohovorom OSN o morskom práve z roku 1982.

“Austrália odmieta nároky Číny na” historické práva “alebo” námorné práva a záujmy “… v Juhočínskom mori,” uvádza sa v dokumente citovanom novinárom ABC na Twitteri.

Čína a mnohé krajiny v regióne – Japonsko, Vietnam, Filipíny – majú nezhody ohľadom námorných hraníc a oblastí zodpovednosti v Juhočínskom a Východočínskom mori. Čína sa domnieva, že Filipíny a Vietnam zámerne využívajú americkú podporu k eskalácii napätia v regióne.

 

Stály rozhodcovský súd v Haagu v júli 2016 rozhodol o žalobe Filipín, že Čína nemá žiadny dôvod k územným nárokom v Juhočínskom mori. Súd rozhodol, že sporné územie súostrovia Spratly (Nansha) nie sú ostrovy a netvoria výlučnú hospodársku zónu. Čína rozhodnutie arbitrážneho súdu neprijala.

Čína oznámila konanie vojenských cvičení v období od 1. do 5. júla v oblasti Paracelských ostrovov v Juhočínskom mori. Americké ministerstvo obrany však v súvislosti s tým vyjadrilo obavy a vyslalo do Juhočínskeho mora lietadlové lode Ronald Reagan a Nimitz, spolu so sprievodnými loďami k rozsiahlym námorným cvičeniam.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov