.
Aktuality, Letectvo,

Autonomous Pod Transport od spoločnosti Bell uskutočnil prvý let bez vizuálneho kontaktu s pilotom


USA, 25. júl 2020 (AM) – V súťaži o to, kto skôr príde so životaschopným leteckým riešením pre prepravu tovaru a informácií, uskutočnil Autonomous Pod Transport  (APT) od spoločnosti Bell významný krok: prvý autonómny let mimo dohľadu pilota (BVLOS). Doručovanie tovaru a informácií na často neprístupné miesta si vyžaduje letún so schopnosťami vertikálneho vzletu a pristátia, ktorý dokáže lietať autonómne a na veľké vzdialenosti. Na začiatku tohto roku Bell APT pri svojom prvom plne autonómnom lete s nosnosťou 27 kilogramov na testovacom mieste v Oklahome dokázal, že tento typ letu zvládne.

Vývoj prepravného dronu APT je možný vďaka partnerstvu s Choctaw Nation of Oklahoma (CNO), kmeňom Čoktov, pôvodných obyvateľov Ameriky. Na konci roku 2019 CNO a Bell oznámili, že sa Bell pripája k pilotnému programu integrácie bezpilotných vzdušných systémov (UASIPP). Testovacie lety v rámci tohto programu uľahčia budúce pokročilé operácie dronov. Územie kmeňa Čoktov predstavuje jednu z deviatich lokalít UASIPP, ktoré v máji 2018 vybrala ministerka dopravy USA Elaine L. Chaová. Obe organizácie majú záujem na vývoji technológií, ktoré budú slúžiť komunitám, čo je dôvod, prečo Čoktovia podporili testovanie dronu APT na svojom území v juhovýchodnej Oklahome.

Územie Čoktov sa stalo preferovanou voľbou pre testovacie lety spoločnosti Bell pre jeho blízkosť k Dallas-Fort Worth a záväzku CNO vybudovať potrebnú infraštruktúru pre tieto operácie. Na oplátku Bell poskytuje vedeniu CNO poradenstvo pri vytvorení ich testovacieho strediska Emerging Aviation Technology Test Center s ohľadom na bezpečnosť a efektívnu letovú prevádzku.

Bell má v úmysle ďalej rozširovať plne autonómne lety dronu APT, aby bol schopný pokryť prípadné výpadky v zdravotníckom zásobovaní a prevádzkovať operácie v dodávateľskom reťazci.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov