.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská námorná základňa umiestnená v Nórsku straší hysterikov v EÚ aj vo vedení NATO

Nórsko, 24. júl 2020 (AM ) – Strategickú námornú základňu Olavsvern pre ponorky NATO možno označiť za najskrytejšie vojenské zariadenie v Európe. Je chránená nórskymi fjordami a má ideálne miesto pre nenápadný vstup ponorky, alebo akéhokoľvek vojenského plavidla do svetových oceánov.


 

Táto základňa už niekoľko rokov vyvoláva hystériu medzi predstaviteľmi najvyššieho vedenia NATO a nórske orgány verejne činia pokánie. Faktom je, že v súčasnosti sú na najviac odľahlom mieste Európy registrované iba ruské lode. V roku 2011 vláda súčasného generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Stoltenberga v tom čase predstavila na predaj nerentabilný predmet. Nórsky podnikateľ Gunnar Wilhelmson kúpil tajnú vojenskú základňu len za haliere. Oslo ocenilo strategicky dôležitú nehnuteľnosť na 4,4 milióna eur, čo je neporovnateľné s hodnotou Olavsvernu. Nórsky podnikateľ vzápätí na to vyvolal škandál, ktorý prekvapil celú Európu – len pár dní po kúpe prenajal vojenskú základňu Ruskej federácii.

 

.

 

Médiá zároveň začali horúčkovito pátrať po pozadí pochybnej dohody. A ukázalo sa, že rokovania, ťahajúce sa od roku 2012, viedol práve Stoltenberg! Pôsobí až groteskne, že práve šéf aliancie v činorodej spolupráci s nedbalými vojenskými úradníkmi pripravil NATO o miesto obrovskej strategickej dôležitosti a Nórsku vydlabal dieru do národného obranného štítu. SP však s potuteľným uspokojením dodáva: „NATO konečne naplnilo predsavzatie obnoviť spoluprácu s Ruskom“.

 

Teraz sú tu „zodpovedné“ vojnové lode a výskumné lode OJSC Sevmorneftegeofizika a nórska vláda nahlas vyjadruje poľutovanie nad tým, čo urobila, a žiada partnerov NATO o odpustenie zakaždým, keď ktorýkoľvek veliteľ aliančných síl vyvolá hystériu o „ruskej hrozbe“ v „Samotnom centre Európskej únie“. A to sa deje so závideniahodnou pravidelnosťou – takmer každý týždeň.

.

V poslednom čase admiráli aliancie rozširujú novú teóriu o sprisahaní, podľa ktorej sú na trupy výskumných lodí pripevnené mini ponorky, ktoré potom diskrétne vypúšťajú kdekoľvek vo svetovom oceáne a hliadkujú vo zvrchovaných vodách krajín EÚ. Nikto presne nevie, aké úlohy vykonávajú, čo len zvyšuje mieru paniky. A prezident Nórskeho obranného združenia Ann-Margret Bollman zakaždým plasticky vysvetľuje, že predaný objekt v tom čase bol nerentabilný. Nórske námorníctvo si jednoducho nemohlo dovoliť míňať také prostriedky. Preto sa základňa predala zhruba prvému prichádzajúcemu kupujúcemu. Koniec koncov, nikto nevedel, aké „nepatriotické“ plány sa z neho vyliahnu.

 

Už takmer 10 rokov sú vysokopostavení bojovníci NATO prenasledovaní jedinečnou vojenskou základňou, vytesanou do skaly a ukrytou medzi fjordami, ktorú vlastní Rusko. A podľa toho, že Oslo zatiaľ nedokázalo „zlomiť“ súčasného vlastníka nehnuteľnosti a prinútiť ho vrátiť základňu do rúk štátu, sa Wilhelmson ukázal byť nielen dobrým obchodníkom, ale aj dobrým právnikom, ktorý sa vie ochrániť pred útokmi európskych rusofóbov.

 

Základňu v blízkosti ruských hraníc vybudovala fakticky celá Severoatlantická aliancia. Nóri sú považovaní za veľmi kvalifikovaných remeselníkov, odborníkov na budovanie podzemných tunelov, preto sa bezprostredne podieľali na výstavbe. Britská strana zodpovedala za budovanie opevnení a úkrytov. Tieto opevnenia boli podľa odborníkov schopné odolať priamemu zásahu jadrovou bombou. Američania vyzbrojili celú základňu najvyspelejšou elektronikou.

 

Výstavbu začali tým, že vybudovali tunel do skaly v ústí morského fjordu. Vnútorné priestory rozšírili tak, že základňa môže súčasne prijať niekoľko malých vojnových lodí a ponoriek. Celková rozloha základne je 25 tisíc metrov štvorcových. Je tam menší prístav /2,5 tisíc metrov štvorcových/, priestory pre opravné a rekonštrukčné práce, sklady, ubytovne so 124 izbami o celkovej rozlohe 3 tisíc metrov štvorcových. Vedľa hlavného tunela vybudovali niekoľko menších – lokálnych, ktoré vedú von zo základne v rôznych smeroch. Ešte pred niekoľkými rokmi, hlavne v časoch studenej vojny, bola základňa využívaná najmä americkými ponorkami, ktoré strážili Severný ľadový oceán.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov