foto: army.cz
Aktuality, Bezpečnosť,

Česká armáda bude naďalej strážiť Pobaltie, Sinaj, Afganistan, Irak a ďalšie lokality v rokoch 2021 a 2022

 


Česko, 24. júl 2020 (AM, MO ČR) – Minister obrany Ľubomír Metnar uspel v stredu 22. júla na zasadnutí Senátu Parlamentu ČR s návrhom na pôsobenie síl a prostriedkov rezortu obrany v zahraničných operáciách v rokoch 2021 a 2022 s výhľadom na rok 2023. Pre zdvihlo ruku 58 z 66 prítomných senátorov, proti nehlasoval nikto .

“Oproti mandátu končiacemu v tomto roku nenavrhujeme žiadne novinky. Českí vojaci budú pokračovať v rovnakých krajinách ako doteraz. Ďakujem všetkým senátorom, ktorí návrh podporili. Verím, že naši povesť spoľahlivého partnera v NATO, EÚ aj OSN potvrdí tiež poslanci a zohľadnia skutočnosť, že všetky misie sú stabilizačné a výcvikové. Naši vojaci v nich prispievajú k ochrane Česka pred terorizmom a nelegálnou migráciou, “vysvetlil minister Metnar.

Predĺžiť by sa podľa návrhu malo pôsobenie v už prebiehajúcich operáciách a to v súhrnnom počte až 851 vojakov v roku 2021 a 946 vojakov v roku 2022. Je to teda menej ako tohtoročný mandát, ktorý umožňuje vyslanie až 1096 vojakov.

Medziročné navýšenie v roku 2022 spôsobí prestížne nasadenie nadzvukových lietadiel Gripen k ochrane vzdušného priestoru nad Pobaltím. “Chceme nadviazať na úspešné pôsobenie z minulej jesene, ktoré sa veľmi osvedčilo, a vyslať našich letcov nad Pobaltie už štvrtýkrát,” zhodnotil minister Metnar.

V rámci Pobaltia zostávajú prioritou tiež aliančné operácie EFP v Litve a Lotyšsku. Medzi hlavné miesta pôsobenia naďalej patrí Afganistan a Irak. Kvôli boju proti terorizmu a nelegálnej migrácii je ako priorita naďalej vnímaná aj únijná výcviková misia v Mali, kde teraz dokonca Velia. Pokračovať bude aj podpora misie MFO na Sinaji jedným transportným lietadlom CASA a jeho obsluhou. Okrem misií EFP v Pobaltí sa na všetkých miestach pôsobenia znižujú maximálne počty oproti súčasnému mandátu.

Z hlavných oblastí pôsobenia českých vojakov je pre roky 2021-22 navrhovaný maximálny mandát pre nasadenie:

  • v Afganistane (misia Resolute Support) 205 osôb, teraz 390;
  • v Iraku (Globálna koalícia proti Daesh a výcviková misia NATO) 80 osôb, teraz 110;
  • v misii EFP v Pobaltí 290 osôb, teraz tiež 290;
  • v Mali (výcviková misia EÚ a misie OSN MINUSMA) 135 osôb, teraz 150;
  • v operácii MFO na Sinaji 20 osôb s lietadlom CASA C-295mm, teraz 25;
  • Air Policing v Pobaltí v roku 2022 – do 95 osôb s piatimi strojmi Jas-39 Gripen.

V existujúcich malých počtoch by malo pokračovať aj pôsobenie príslušníkov Armády ČR v operáciách NATO, EÚ a OSN v Kosove, Bosne a Hercegovine, na Golanách a v operácii EUNAVFOR MED v Stredozemnom mori. Zastupiteľský úrad v Kábule bude naďalej chrániť jednotka Vojenskej polície v počte do 20 osôb. Na vyžiadanie NATO bude rovnako ako doteraz pripravený na maximálne polročné vyslanie do niektorej z operácií nasaditeľný spojovací modul (DCM, jednotka zaisťujúca spojenie a komunikáciu medzi nasadenými jednotkami a aliančným velením) s až 56 osobami.

Plánované finančné náklady na zahraničné nasadenie sú nižšie, než boli v predchádzajúcom mandáte. Predpokladaná maximálna suma vynaložená na pôsobenie v zahraničných operáciách činí 1,73 mld. Kč  v budúcom roku a 1,8 mld. Kč v roku 2022 (na roky 2019 a 2020 bolo plánované 2,4 mld. Kč  respektíve 2,34 mld. Kč ).

Predĺženie doby pôsobenia Britského vojenského poradného a výcvikového tímu (BMATT) v Českej republike

Okrem mandátu pre misie na ďalšie dva roky schválil Senát tiež predĺženie doby pôsobenia Britského vojenského poradného a výcvikového tímu (BMATT) v Českej republike. Ten pôsobí v rámci Vojenskej akadémie vo Vyškove už od roku 2000.

“Bilaterálne vzťahy s Veľkou Britániou sú dlhodobo nadštandardné a nezmenil to ani brexit. Preto je z našej strany prirodzené pokračovať v osvedčenej výcvikovej spolupráci. Činnosť tímu navyše prispieva k zvýšeniu prestíže našej krajiny medzi štátmi, ktoré vysielajú svojich vojakov do kurzov vo Vyškove, “uviedol minister Metnar.

Jeho účelom je výcvik poddôstojníkov Armády Českej republiky a ozbrojených síl členských štátov NATO a EÚ, štátov zúčastnených v programe Partnerstvo za mier a vybraných partnerských štátov. Za 20 rokov kurzami prešlo takmer 10 tisíc príslušníkov českých i cudzích ozbrojených síl.

Tak ako doteraz bude počet členov tímu obmedzený na 30 osôb a počet príslušníkov ozbrojených síl cudzích štátov vyslaných do kurzov organizovaných týmto tímom neprekročí 100 osôb v jednotlivom kurze.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov