Hlavný bojový tank Typ 10 Japonských pozemných síl sebaobrany, tu na zábere z roku 2015, zdroj: wiki commons
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Japonci ukázali po prvýkrát svoj hlavný bojový tank Typ 10 zvnútra

V Japonsku bol novinárom po prvýkrát ukázaný hlavný bojový tank Typ 10 zvnútra. Videozábery, ktoré vďaka tomu vznikli, umožnili predstaviť najmodernejší japonský tank aj verejnosti. Tank Typ 10 bol vyvinutý ako lacnejšia, no predovšetkým pokročilejšia alternatíva k tanku Typ 90 a v Japonských pozemných silách sebaobrany bol zavedený ešte v januári 2012. Ráta sa, že postupne úplne nahradí zastaralý tank Typ 74 a následne bude v tankových jednotkách Japonských pozemných síl sebaobrany využívaný súčasne s tankom Typ 90.


 

Tank Typ 10 je vyrábaný spoločnosťou Mitsubishi Heavy Industries. V popise k videu sa uvádza, že tank disponuje elektronickým systémom C4I (z angl. Command, Control, Communication and Computing), ktorý v sebe kombinuje riadenie, navádzanie, komunikáciu a prieskum. Ako naznačuje tretí bod, uvedený systém poskytuje posádke možnosť efektívneho zdieľania informácií s ďalšími posádkami obrnených vozidiel. Tank disponuje tiež panoramatickým pozorovacím a zameriavacím systémom. Vo zverejnených videozáberoch môže divák vidieť ako posádka tanku pracuje a akým počítačovým vybavením sú vybavené kabíny v súčasnosti najmodernejšieho japonského tanku Typ 10.

 

 

Podľa informácií japonského Ministerstva obrany, dokáže tank Typ 10 s pomocou systému riadenia paľby zasiahnuť aj malé pohybujúce sa ciele. Táto schopnosť je skombinovaná s moderným modulárnym kompozitným pancierovaním. Spolu dohromady týmto spôsobom tank získava výhodu v boji tak proti armádam, ktoré sú vyzbrojené hlavnými bojovými tankami ako aj proti menším, tzv. partizánskym jednotkám, používajúcim v boji proti tankom ručné granátomety.

 

Typ 10 je japonský hlavný bojový tank novej generácie. Prototyp bol prvýkrát predstavený v roku 2008 a v roku 2010 bolo objednaných prvých 13 tankov za cenu 6,5 milióna USD za kus. Ako bolo uvedené už vyššie, tank Typ 10 je plánovaný ako náhrada staršieho tanku Typ 74 a doplnenie stavov tankových jednotiek Japonských pozemných síl sebaobrany vybavených relatívne moderným, avšak drahým tankom typ 90, ktorý mimochodom slúži len na ostrove Hokkaido kvôli hmotnostným limitom na cestách a mostoch v ostatných častiach Japonska. Typ 10, ktorého hmotnosť dosahuje 44 t, pričom, ak sú použité prídavné moduly pancierovania na bokoch tanku, hmotnosť môže narásť až na 48 t, má byť využívaný kdekoľvek po celom území Japonska. Posádku tanku tvoria tri osoby. Rýchlosť tanku je 70 km/ h a to aj pri jazde vpred i vzad. V súčasnosti prebiehajú na tanku skúšky diaľkovo ovládaného protilietadlového kanónu kalibru 12,7 mm, ktorý disponuje vlastným kanálmi digitálneho videnia.

Zdroj: rg

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov