Dvojica ťažkých stíhacích lietadiel J-20 Mocný drak počas prezentácie na leteckej prehliadke Zhuhai Airshow 2018 (China International Aviation and Aerospace Exhibition, známa tiež ako Airshow China alebo Zhuhai Airshow, je najväčšia letecká prehliadka v ČĽR, koná sa každý párny rok už od roku 1996 v meste Čuchaj, provincia Kuangtung, Čína (Zhuhai, prov. Guangdong)), zdroj: wiki commons
Aktuality, Letectvo,

V Číne sa začala sériová výroba modernizovanej verzie stíhacieho lietadla 5. generácie Čchengtu J-20B

 


Čína, 16. júl 2020 (AM, topwar) – Modernizovaná verzia čínskeho stíhacieho lietadla 5. generácie (podľa čínskej klasifikácie je to 4. generácia) bola oficiálne zaradená do sériovej výroby. Podľa informácií denníka SouthChinaMorningPost, ktoré má z vojenského zdroja z prostredia blízkeho projektu, sa v Číne začala sériová výroba modernizovanej verzie stíhacieho lietadla Čchengtu (Chengdu) J-20 Wejlung (Weilong), čiže Mocný drak spoločnosťou CAIG (Chengdu Aircraft Industry Group, CAIG).

Podľa informácií portálu sa sériová výroba modernizovanej verzie čínskej stíhačky 5. generácie začala ešte v stredu minulý týždeň na ceremoniáli počas ktorého bola predstavená modifikovaná verzia J-20B. Na spomínanej udalosti sa zúčastnili mnohí vysokí vojenskí predstavitelia vrátane popredsedu Ústrednej vojenskej komisie (CMC, Central Military Commission), generála Čanga Jousia (Zhang Youxia).

 

Na jeseň minulého roku informovali čínske média o stavbe troch montážnych liniek určených pre výrobu stíhačky J-20. Medzitým prenikli informácie, podľa ktorých sa na dvoch linkách má montovať J-20 ešte s ruským motorom AL-31F a z tretej linky majú schádzať stroje s nainštalovanou čínskou pohonnou jednotkou Sian (Xian) WS-15. Nie je známe, či výroba bude prebiehať práve takto, je možné, že konečný pomer bude presne naopak.

 

Pre vysvetlenie je treba tiež dodať, že modifikovaná verzia J-20B sa od pôvodnej odlišuje v prvom rade pohonnou jednotkou s meniteľným vektorom ťahu. Použitý však má byť i naďalej ruský motor disponujúci technológiou meniteľnosti vektoru ťahu, pretože práce na čínskom motore WS-15, ktorý má tiež mať túto technológiu, meškajú. Očakáva sa, že finalizácia vývojových prác prebehne v priebehu jedného až dvoch rokov. Konečným cieľom je potom vybaviť stíhačky J-20B pohonnou jednotkou domácej výroby.

Ilustračné foto: Čínske ťažké dvojmotorové stíhacie lietadlo 5. generácie Čchengtu (Chengdu) J-20 Wejlung (Weilong), zdroj: wiki commons

 

Ťažké stíhacie lietadlo J-20 bolo vyvinuté spoločnosťou Shenyang Aircraft a podľa západnej kategorizácie je zaraďované do 5. generácie (podľa čínskej klasifikácie patrí do 4. generácie). Využíva technologie stealth, vysoký podiel kompozitných materiálov, ďalšie podrobnosti však žiaľ nie sú k dispozícii, všetky údaje o lietadle sú totiž v kategórii „prísne tajné”.

 

Prvý let prototypu J-20 sa uskutočnil ešte v roku 2011, pričom k oficiálnemu predstaveniu stíhacieho lietadla na verejnosti došlo na leteckej prehliadke Zhuhai Airshow 2016. V roku 2018 boli potom zverejnené informácie o jeho zaradení do Vzdušných síl ČĽOA. 

Zdroj: topwarSouthChinaMorningPost

F-22 vs. J-20 alebo prečo by čínsky „mocný drak” mohol poraziť vo vzdušnom boji amerického Raptora

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov