Foto: foxnews
Aktuality,

Skúsený americký výsadkár spáchal samovraždu pred očami svojej ženy

USA, 12. júl 2020 (AM) – Andrew Christian Marckesano, nadrotmajster zvláštnej jednotky 82. výsadkovej divízie Armády Spojených štátov, spáchal samovraždu pred očami svojej ženy. Informuje o tom Fox News.


 

Muž bol šesťkrát na misiách v Afganistane a rovnaký počet misií vykonal v ďalších rizikových oblastiach. Nedávno sa presťahoval do Washingtonu, aby začal pracovať v Pentagone. Priatelia, s ktorými slúžil, porovnávali Marckesanoa s komiksovým superhrdinom Kapitánom Amerika. Podľa nich sa mužovi nepodarilo spamätať sa z misií do Afganistanu.

 

Marckesano spáchal samovraždu 6. júla po návrate z večere, ktorú absolvoval so svojím bývalým veliteľom. Táto samovražda sa stala tridsiatou medzi bojovníkmi práporu 2-508.  Vojak bol vo svojich 34 rokoch v aktívnej službe a získal Striebornú hviezdu (americké vojenské vyznamenanie za chrabrosť v boji, pozn. Red.). S jeho smrťou o otca prišli tri malé deti.

USA v Afganistane

Spojené štáty začali vojenskú operáciu proti Talibanu v roku 2001. Dôvodom sa stalo poskytovanie útočísk pre bojovníkov al-Kájdy  zo strany hnutia, ktoré vykonalo teroristické útoky 11. septembra. Vláda Talibanu bola zvrhnutá a v Afganistane sa k moci dostali politici lojálni Washingtonu, s ktorými Taliban vstúpil do ozbrojenej konfrontácie.

 

Vo februári podpísali Spojené štáty a Taliban mierovú dohodu, prvú za viac ako 18 rokov. Tá predovšetkým predpokladá stiahnutie zahraničných jednotiek z Afganistanu a začatie dialógu miestnych strán po dohode o výmene väzňov.

„Američania vyhlásili, že sú najchytrejší“: Kedmi odhalil podrobnosti o najväčšom zlyhaní amerických spravodajských služieb

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov