Bombardier Global 6000
Aktuality, Letectvo,

Nemecko nakupuje nové špionážne lietadlá ako náhradu za zrušený projekt Triton

Nemecko, 11. júl 2020 (AM) – Nemecká vláda schválila finančné prostriedky vo výške 847 miliónov dolárov na obstaranie troch lietadiel Bombardier Global 6000, ktoré sa použijú na spravodajské, dozorné a prieskumné služby (ISR) – uviedol Scramble Magazine.


 

Rozhodnutie o kúpe nového lietadla Global 6000 prichádza potom, čo Berlín zrušil kúpu bezpilotného vzdušného systému AmericanTriton s vysokou nadmorskou výškou vo výške 2,5 miliardy dolárov.

Spoločnosť Aviation International News informovala, že nemecké ministerstvo obrany dospelo k záveru, že Triton UAS pravdepodobne nebude schopný splniť bezpečnostné normy požadované pre lietanie v európskom vzdušnom priestore do roku 2025, a bude podliehať náročným obmedzeniam, ktoré vyžadujú, aby lietal iba v segregovanom  vzdušnom priestore a vyhradených koridoroch.

 

 

Obstaranie troch Global 6000 bude náhradou za zrušený projekt Triton. Dodávateľom systému ISR bude spoločnosť Hensoldt Sensor Solutions. Zatiaľ nie je známe, kde sa budú robiť úpravy ISR, ale ústredie sa nachádza v Taufkirchene, neďaleko Mníchova (Nemecko). Global 6000 je preferovanou voľbou nemeckých vzdušných síl, pretože už majú vo svojom inventári tri VIP varianty 6000-ky. Boli vyvinuté na doplnenie a nahradenie jedného lietadla Global 5000. Zakúpenie ďalších lietadiel ušetrí náklady na údržbu a personál.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov