Terminátor BMPT-72
Aktuality, Pozemná technika,

60 ruských bojových vozidiel Terminator-2 získala Alžírska armáda

Alžírsko, 10. júl 2020 (AM) – Rusko dodalo do Alžírska „60 obrnených vozidiel” protitankovej obrany BMPT-72 Terminator-2 na základe zmluvy zahŕňajúcej „stovky” vozidiel tohto typu, informoval alžírsky vojenský spravodajský server Menadefense. Súčasťou dodávky bol aj simulátor pre výuku pilotovania týchto vozidiel, aby sa zjednodušil proces prechodu obsluhy tanku na BMPT-72.


 

V rámci svojho plánu na posilnenie palebnej sily svojich obrnených jednotiek Alžírska národná ľudová armáda (ANP) práve dostala prvú várku z objednávky BMPT-72, píše Menadefense. Táto prvá dodávka prichádza v súvislosti s návštevou náčelníka štábu ANP, generálmajora Saida Chanegrihu v Moskve, aby sa zúčastnil osláv 75. výročia víťazstva nad nacizmom.

 

Manadefense ešte uvádza, že  „Podľa našich informácií sa v súčasnosti vyrába pre ANP niekoľko stoviek terminálov BMPT-72 Terminator-2″.

 

BMPT-72 Terminator-2 s hmotnosťou 44 ton je ruské bojové vozidlo navrhnuté na základe podvozku tanku T-72. Je určený na ochranu obrnených jednotiek. Bol vybavený dvomi automatickými kanónmi 30 mm 2A42, guľometom, dvoma granátometmi a štyrmi raketami Ataka. Do Ruskej armády bol BMPT-72 integrovaný po úspešných testoch v Sýrii.

 

Alžírsko-ruská technicko-vojenská spolupráca
Alžírsko bolo zasiahnuté embargom na zbrane v 90. rokoch ako dôsledok temného desaťročia terorizmu. V rokoch 2000 sa stalo Rusko veľkým partnerom pre Alžírsko v oblasti modernizácie armády.

SU-57

ANP, ktorá modernizovala svoje jednotky najmodernejšími ruskými zbraňami, ako sú protilietadlové systémy S-300, plánuje posilniť svoje vzdušné sily najnovšou generáciou bojových lietadiel. Podľa Menadefense sa teda ANP veľmi zaujíma o stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57 a stíhačku generácieu 4 ++ MiG-35.

 

Alžírska delegácia vedená veliteľom vzdušných síl sa  počas poslednej Moskovskej leteckej a vesmírnej výstave (MAKS) zastavila na dlhšiu dobu pri týchto lietadlách.

 

Video: V irackej armáde sa úspešne udomácňuje najnovšia verzia ruského BMP-3

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov