Zatýkanie Ivana Safronova
Aktuality,

FSB zatkla poradcu šéfa Roskosmosu kvôli špionáži pre NATO. Video

Rusko, 7. júl 2020 (AM) – Poradca šéfa Roskosmosu pre informačnú politiku Ivan Safronov je podozrievaný z práce pre NATO, oznámila FSB. Podľa informácií špeciálnej služby Safronov zbieral a odovzdával predstaviteľom NATO údaje o vojenskej spolupráci, obrane a bezpečnosti Ruska, ktoré sú štátnym tajomstvom.


 

 

Vyšetrovací výbor začal podľa paragrafu velezrada. Safronovovi, ktorý bol dnes ráno zadržaný, hrozí až dvadsaťročné väzenie. Ivan Safronov bol v rokoch 2010 až 2019 spravodajcom novín Kommersant, potom sa stal osobitným spravodajcom novín Vedomosti a špecializoval sa na vojenskú a vesmírnu tematiku. Poradcom Dmitrija Rogozina bol menovaný koncom mája tohto roka.

Fotografia zo súdnej siene

Šéfredaktor Kommersantu Vladimir Želonkin oznámil, že nevie, s čím môže byť spojené zadržanie Safronova. Podotkol pritom, že sa v redakcii novín žiadne previerky nevykonávajú. Vyhlásil tiež, že nevie, či je zadržanie Safronova spojené s jeho článkom v Kommersante o dodávkach stíhačiek SU-35. Tento príspevok vyprovokoval hrozby zavedenia amerických sankcií proti Egyptu.

 

 

Ako oznámili noviny The Bell, neskôr bolo proti novinám začaté súdne stíhanie pre prezradenie štátneho tajomstva a článok bol zmazaný kvôli nedostatočnému overeniu faktov. Bývalý šéfredaktor Kommersantu Sergej Jakovlev povedal, že nie je pripravený odpovedať na otázku, či Safronov napísal publikácie, v ktorých by mohol prezradiť štátne tajomstvo. Vyhlásil tiež, že neverí, že Safronov spáchal vlastizradu.

 

https://twitter.com/i/status/1280510523403010050

 

Podľa informácií na portáli zmierovacích sudcov mesta Moskvy sa uskutočnil vlani v lete pokus o povolanie novín Kommersant k zodpovednosti za prezradenie štátneho tajomstva. Zmierovaciemu sudcovi okrsku č. 389 bol vtedy zaslaný protokol podľa paragrafu správneho poriadku Využitie masmédií a internetu k prezradeniu údajov, ktoré tvoria štátne alebo zákonom osobitne chránené tajomstvo. Sťažnosť vrátili autorovi bez uvedenia príčiny: súd to robí obyčajne v prípade, keď boli dokumenty spísané nesprávne alebo bola porušená kompetencia súdu.

 

 

Safronov predtým pracoval v denníkoch Vedomosti a Kommersant, z ktorého bol prepustený spolu s kolegom Maximom Ivanovom za nedodržiavanie novinárskych štandardov v súvislosti s vydaním článku o možnej demisii Valentiny Matvijenkovej z funkcie predsedníčky Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. V ten istý deň na znak solidarity s prepustenými kolegami podalo výpoveď ďalších 11 redaktorov vnútropolitickej redakcie Kommersantu.

 

 Ruský vojenský expert Igor Korotčenko na svojom tweete uviedol:

“Ivan Safronov je vinný alebo nie – o tom rozhodne súd a iba súd. Táto záležitosť samozrejme rezonuje. Liberálne médiá vedú kampaň proti FSB v súvislosti so zatknutím I. Safronova za obvinenia z vlastizrady. Ale kontrarozviedka jednoducho robí svoju prácu jasne. Keď bol Mateusz Piskorski v Poľsku zatknutý pre podobné obvinenie, žiaden z liberálov sa nevyjadril k jeho obhajobe.”

“Včera mi zavolali z BBC a požiadali o vyjadrenie k prípadu Ivana Safronova. Pýtali sa: môže novinár získať utajované informácie? Odpovedal som: – ľahko! A povedal som im ako presne. Zároveň som im citoval fakty o práci MI-6 s touto kategóriou agentov. A čo? – môj komentár sa nevysielal!”

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov