Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina sa obáva hrozby „vojny” proti Rusku

Ukrajina, 7. júl 2020 (AM, Sputnik) – Ukrajina sa chystá na “prebratie” Krymu a pripravuje sa na začatie vojny proti Rusku, uviedol v rozhovore hlavný veliteľ ukrajinského námorníctva. Podľa neho bude zámienkou pokus Moskvy o „prevzatie” kanála Severný Krym, ktorým je poloostrov zásobovaný pitnou vodou.


 

Ukrajina sa pripravuje na rozsiahle nepriateľské akcie s Ruskom, uviedol v rozhovore pre noviny Doumskaja zadný admirál Alexej Neižpapa, hlavný veliteľ ukrajinského námorníctva.

Jeho krajina, povedal, sa chystal „prebrať” Krym. „Medzi našimi vojakmi aj medzi civilistami bude veľa obetí,” povedal.

 

Ukrajina čaká útok
Kyjev hovorí, že očakáva útok ruskej armády proti regiónu Cherson na juhu Ukrajiny, ktorého cieľom by bolo oživenie priechodu vody z Dnepra kanálom Severného Krymu. Bol postavený v sovietskej ére a spája ukrajinskú rieku Dneper s Krymom a bol určený na zavlažovanie nížin Čierneho mora a zásobovanie vodou.
Podľa Ukrainského admirála bude Ruský pokus o opätovné spustenie kanála signál na začiatok konfrontácie.

 

Zdroj vody
Ukrajina dodávala týmto kanálom na Krymský poloostrov až 85% potreby sladkej vody.
Po opätovnom začlenení Krymu do Ruska v 2014 však Kyjev jednostranne prerušil dodávky tejto vody.
Ukrajina odmieta obnoviť normálne fungovanie kanála, ale pravidelne upozorňuje na údajné „plány” Ruska využiť ho. Krym však má aj iné zdroje sladkej vody.

 

Vladimir Putin

 

Putin však odmieta akýkoľvek konflikt s Ukrajinou.
Podotkol však, že je pravda, že majú len rozdielny názor na na vec s aktuálnym vedením Ukrajiny a že Ukrajinskí národ považuje za bratský národ.

 

Krym bol odjakživa Ruský, povedal Putin v TV stanici Rossia 1 počas interview a obyvatelia Krymu sa slobodne rozhodli k pripojeniu Krymu k Rusku.

Po prvé, Krym bol vždy náš, aj podľa práva. Po druhé, my sme ho nenadobudli, ale obyvatelia žijúci na Kryme sa rozdhodli ku spojeniu s Ruskom. To je najvyšší stupeň demokracie, pripomína Putin všetkým pozorovateľom. A treba narábať s rešpektom s rozhodnutím ľudu, povedal Ruský vodca. Tiež sa ho pýtali, či to stálo zato vzať si Krym naspäť a stratiť celú Ukrajinu?

 

Putin hovorí o rozdielnom názore s aktuálnym vedením krajiny, ale Ukrajinský národ zostane bratským po celé stáročia.

Stojí za pripomienku, že Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekrét o pripojení Krymu a mesta Sevastopol k Ruskej federácii. Toto rozhodnutie prišlo po referende, v ktorom 96% ľudí dalo súhlas k pripojeniu sa k Rusku.
Kiev a jeho západní spojenci neuznali vysledky tohoto referenda a považujú Krym ako Ukrajinskú oblasť okupovanú Moskvou.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov