Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko vracia úder: spravodajské služby USA sa podieľajú na obchodovaní s drogami v Afganistane

Rusko, 5. júl 2020 (AM) – Americká spravodajská služba, ktorá obviňuje Rusko zo sprisahania s Talibanom, sa podieľa na obchodovaní s drogami. Uviedol to osobitný zástupca prezidenta pre Afganistan, riaditeľ druhej sekcie Ázie Ministerstva zahraničia Ruskej federácie Zamir Kabulov na televíznom kanáli Rossija 1.


 

“Jedná sa o nespočetné provízie z projektov, ktoré tam boli, účasť rovnakých skvelých amerických rozviedčikov, ktorí tých našich obviňujú z čohosi, v obchodovaní s drogami. Lietadlá u nich lietajú z Kandaháru, z Bagramu bez previerky kamkoľvek – do Nemecka, do Rumunska. No ako inak? Taký je biznis. Každý Afgánec v Kábule Vám to povie, dokonca aj lenivý človek je pripravený o tejto téme hovoriť. Toto tajomstvo je tajomstvom verejným, ktorého majú všetci už plné zuby. Všetci mávli rukami, berú to ako samozrejmosť, “povedal diplomat.

 

Na konci júna noviny The New York Times zverejnili článok s odkazom na anonymného predstaviteľa americkej rozviedky, v ktorom sa tvrdilo, že ruská vojenská rozviedka vraj sľúbila odmenu bojovníkom spojeným s Talibanom za útoky na amerických vojakov v Afganistane, a že o tom referovali prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Žiadne dôkazy ale poskytnuté neboli.

Veľvyslanectvo RF v USA požiadalo americkú vládu, aby adekvátne reagovala na hrozby, ktoré sa začali množiť na adresu diplomatov kvôli falošným správam o Rusku a Afganistane. Ministerstvo zahraničia RF označilo tieto správy v médiách za falošné. Tvrdenie The New York Times vyvrátilo takisto radikálne hnutie Taliban. Biely dom označil článok za nepresný a tvrdil, že Trumpovi nič podobné rozviedka nehlásila. Samotný Trump to označil za “ďalší článok na objednávku”. O niečo neskôr The Washington Post napísal s odkazom na zdroje blízke k armáde, že “niekoľko” amerických vojakov bolo zabitých v Afganistane kvôli údajnému sprisahania Ruska s Talibanom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov