Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská Federálna bezpečnosť sa ide vysporiadať s cudzincami v štruktúre Sberbanky

Rusko, 5. júl 2020 (AM) – Námestník Štátnej dumy Alexander Jakubovskij poslal žiadosť FSB o kontrolu Sberbank v súvislosti s vymenovaním vrcholových manažérov so zahraničným občianstvom.


 

Žiadosť bola zaslaná vedúcemu špeciálnych služieb Alexanderovi Bortnikovovi, ktorého kópiu poslanec zverejnil na svojom telegrame. Jakubovskij žiada FSB, aby preveril, či prítomnosť cudzincov vo vedúcich pozíciách hlavnej banky krajiny, ktorá prevádzkuje ruské databázy, je porušením zákona a či táto okolnosť predstavuje hrozbu pre ruskú národnú bezpečnosť.

 

V texte dokumentu zástupca pripomenul, že v marci ruská vláda získala podiel v Sberbank. Bol prijatý federálny zákon „O nadobúdaní riadnych akcií vládou Ruskej federácie … a o uznávaní určitých ustanovení legislatívnych aktov Ruskej federácie“.

 

V priebehu prípravy tohto zákona sa opakovane spomínali tézy o prísnej štátnej kontrole nad finančnými aktivitami tejto úverovej inštitúcie, ktorá je chrbtovou kosťou hospodárstva krajiny.

„Zároveň je však potrebné hovoriť o bezpečnosti veľkého množstva osobných údajov, ku ktorým má Sberbank prístup v rámci svojej hlavnej obchodnej činnosti, a o bezpečnosti tých, ktorí pôsobia v rámci ekosystému vytvoreného Sberbank,“ uvádza sa v žiadosti.

 

Jakubovskij zdôraznil, že Sberbank spolupracuje s takmer všetkými štruktúrami štátnej moci a správnych orgánov vrátane tých, ktoré chránia suverenitu krajiny a bezpečnosť občanov: ministerstvo obrany, zahraničná spravodajská služba, FSB, ministerstvo vnútra atď. Medzitým „skutočná kontrola nad radom osobných údajov a iných dôležitých informácií, ktoré môžu predstavovať štátne tajomstvo v Sberbank PJSC, je pod skutočnou a priamou kontrolou zamestnancov, ktorí zastávajú vyššie pozície v Sberbank PJSC, ktorí sú občanmi iných štátov,“ poznamenal Jakubovskij.

 

Sťažoval sa, že vrcholoví manažéri, ktorí dozerajú na databázy, žijú a pracujú v krajinách, ktoré uplatňujú voči Rusku nepriateľskú politiku. V žiadosti sa ďalej uvádza zoznam konkrétnych zamestnancov Sberbank, o ktorých mali poslanci pochybnosti. Napríklad podpredseda predstavenstva Sberbank Lev Chasis (americké občianstvo), senior viceprezident banky Julia Čupinová (španielske občianstvo), výkonný viceprezident banky Denis Rafalovsky (občianstvo USA a Izraela), generálny manažér Sberbank zodpovedný za IT platformy T. Ruddy (britské občianstvo).

 

Alexander Jakubovskij upozornil na skutočnosť, že Sberbank nedávno pripravila digitálnu platformu Gostech, ktorá má zorganizovať interakciu občanov Ruskej federácie, obchodu a štátu. Táto platforma zabezpečuje prenos „všetkých procesov v oblasti správy majetku štátu a povinného zdravotného poistenia“ do svojich služieb. Ukazuje sa, že Sberbank sa zaväzuje poskytovať veľmi veľké množstvo verejných služieb, čo znamená kombináciu týchto informačných systémov vládnych agentúr a platformy Gostech.

 

Na záver, Jakubovskij požiadal o kontrolu, či je prístup cudzincov k veľkému množstvu osobných údajov v súlade so zákonom o štátnom tajomstve. Zástupca poskytol ďalšie vysvetlenia už v telegramovom kanáli. Jakubovskij ubezpečil, že v zásade nie je proti zahraničnému manažmentu ruských spoločností. Nejde však iba o spoločnosť, ale o systémotvornú banku, ktorá slúži takmer všetkým rozpočtovým organizáciám v krajine.

 

Poslanec pripomenul, aký bol nedávno škandál s únikom osobných údajov klientov Sberbank do siete Darknet. Ukázalo sa, že únik bol organizovaný riadnym manažérom organizácie s obmedzenými prístupovými právami. V tejto súvislosti vyvstáva hypotéza, že vedúci manažéri, ak si to želajú, alebo napríklad pod tlakom zahraničných spravodajských služieb, môžu teoreticky urobiť omnoho viac.

“To je alarmujúce a podľa môjho názoru by to tak nemalo byť,” zhrnul Jakubovskij.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov