Trosky Boeingu MH17
Aktuality, Bezpečnosť,

Malajzijská kniha hovorí o možných výhodách pre USA ktoré by dosiahli zostrelením MH17 nad Donbasom

Malajzia, 4. júl 2020 (AM) – Široká diskusia sa začala po správach o vydaní knihy v Malajzii, ktorá sa venuje udalostiam po útoku na dopravné lietadlo letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpur v júli 2014. Za pár dní to bude šesť rokov od samotného dňa, keď bolo lietadlo zostrelené na oblohe nad Donbasom.


Autor knihy, známy spisovateľ v Malajzii, Mahadzir Ibrahim, uvádza niekoľko verzií toho, čo sa stalo na oblohe nad juhovýchodnou Ukrajinou postihnutou občianskou vojnou 17. júla 2014. Autor sa snaží nájsť odpoveď na hlavnú otázku: Kto by mohol mať úžitok zo zostrelenia Boeingu, ktorý po vstupe do vzdušného priestoru Ukrajiny čudne zmenil smerovanie podľa usmernenia od dispečerov a smeroval do oblasti najintenzívnejších vojenských operácií?

 

Jedna verzia, ktorú Mahajir Ibrahim prináša, je verzia, ktorá by mohla byť usvedčovať Spojené štáty americké. Autor poznamenáva, že by bolo dôležité, aby Spojené štáty vystavili Rusko negatívnemu svetlu, takže by tu bol ďalší dôvod na zavedenie protiruských sankcií a ich odôvodnenie.

 

Podľa oficiálnej predstaviteľky ruského ministerstva zahraničných vecí Márie Zacharovovej zverejnenie tejto knihy naznačuje, že Malajci sa snažia vytvoriť si vlastný názor na to, čo sa stalo s MH17. Maria Zacharovová poznamenala, že toto je dôležitý okamih na pozadí angažovanosti Západu, ktorý sa v tejto záležitosti prejavuje.

 

Pripomeňme, že v Holandsku prebieha súdny proces v prípade MH17, ktorý nezohľadňuje ani hypotetickú možnosť viny Ukrajiny. Koniec koncov, Západ už dávno označil vinníka a teraz robí všetko pre to, aby aspoň nejako ospravedlnil svoje obvinenia.

 

Ďalšie obvinenia Ruska

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok odmietlo obvinenia zo strany Spojených štátov, podľa ktorých Moskva poskytuje zbrane hnutiu Taliban v Afganistane. Hovorkyňa ministerstva Mária Zacharovová vyhlásila, že “Rusko dodáva zbrane len legitímnej vláde v Afganistane, čo je všeobecne známe”.

 

Reagovala tak na vyjadrenie amerického ministra zahraničia Mikea Pompea, ktorý v stredu povedal, že túto otázku pravidelne rieši počas stretnutí s ruskými predstaviteľmi. “Rusi tam predávajú ručné zbrane, ktoré už 10 rokov vystavujú Američanov nebezpečenstvu,” vyhlásil. “Keď sa stretávam s ruskými kolegami, vždy sa s nimi o tom rozprávam. Hovorím im, aby s tým prestali,” dodal.

 

Rusko dlhodobo kritizuje operáciu v Afganistane vedenú Američanmi. Uvítalo tiež februárovú mierovú dohodu medzi USA a Talibanom s cieľom ukončiť tamojšiu vojnu.

 

Zacharovová vo štvrtok nekomentovala správy, podľa ktorých Moskva ponúkala odmeny za zabitie amerických vojakov v Afganistane. Iní ruskí predstavitelia ich však označili za klamstvo.

Ruský prezidentský splnomocnenec pre Afganistan Zamir Kabulov tieto tvrdenia označil za príklad amerického politického boja.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov