Ilustračné foto: Stíhacie lietadlo strednej kategórie, MiG-29, zdroj: militarywatchmagazine
Aktuality, Letectvo,

India rokuje s Rusmi o možnosti zostaviť stíhacie lietadlá MiG-29UPG domácimi spoločnosťami, budú za nimi nasledovať aj stíhacie lietadlá MiG-35?

Po urýchlených rozhovoroch, vedených medzi indickým Ministerstvom obrany a ruskou spoločnosťou United Aircraft Corporation (UAC al. Zjednotená letecká korporácia) o predaji 21 kusov stíhacích lietadiel strednej kategórie MiG-29 vo verzii MiG-29UPG, sa India údajne snaží dosiahnuť, aby sa zostavenie týchto stíhačiek uskutočnilo na území Indie domácimi firmami.


 

Indický obranný priemysel, spoločne s ruskou podporou, sa totiž už aj predtým podieľal na modernizácii lietadiel MiG-29 vlastných vzdušných síl na úroveň verzie UPG. Išlo o lietadlá verzie MiG-29A, ktoré získala India ešte v 80. rokoch a modernizácia avioniky a ďalších senzorov, motorov a zbraňových systémov umožnila udržať tieto stíhacie lietadlá v stave schopných čeliť aj súčasným moderným lietadlám protivníka.

 

Ruský výrobca má v zakonzervovanom stave množstvo nezostavených drakov lietadiel MiG-29, pričom akonáhle bude uzavretá zmluva medzi Indiou a RF, je schopný dopraviť ich Indii, a potenciálne jej tak umožniť pripraviť ešte do konca tohto roku novú stíhaciu letku. Tento nákup by nasledoval po predchádzajúcej zrealizovanej objednávke, uzavretej ešte v roku 2019 a počet lietadiel MiG-29 v Indických vzdušných silách by tak presiahol 170 kusov. (Uvádzaný celkový počet v pôvodnom americkom článku je zrejme vrátane verzie MiG-29K/KUB indického námorníctva…, pozn.prekl.)

 

Zaobstaranie lietadiel MiG-29 je Indickými vzdušnými silami považované za rýchly a cenovo efektívny spôsob zabezpečenia ďalších stíhacích letiek, keďže indické letectvo sa snaží vytvoriť a zaradiť do služby do konca dekády viac ako 10 nových stíhacích letiek, pričom časť z nich bude náhradou za staršie stíhacie lietadlá, ktoré budú postupne vyraďované.

 


Ilustračné foto: Viacúčelové stíhacie lietadlo MiG-29UPG Indických vzdušných síl, zdroj: militarywatrchmagazine

 

Lietadlá MiG-29 sú indickým letectvom cenené predovšetkým pre ich vynikajúce letové charakteristiky, rýchlosť, vysokú manévrovateľnosť. Verzia UPG, vybavená modernými senzormi, je schopná niesť radarom aktívne navádzané rakety dlhého dosahu R-77, ktoré z nej činia významnú hrozbu pre nepriateľské lietadlá. Indický MiG-29UPG je považovaný za lepšie stíhacie lietadlo ako ktorékoľvek stíhacie lietadlo súčasných Pakistanských vzdušných síl, hoci táto situácia by sa mohla v blízkej budúcnosti zmeniť, nakoľko Pakistan sa chystá v roku 2025 zaradiť do svojich vzdušných síl prvé kusy modernizovanej verzie čínsko-pakistanského ľahkého stíhacieho lietadla generácie 4+ PAC JF-17 Thunder vo verzii Block 3 vybavenej čínskym AESA radarom KLJ-7A a výkonnejím motorom čínskej výroby (WS-13?), umožňujúcim stíhačke dosahovať rýchlosť prevyšujúcu 2 Machy.

 

Ilustračné foto: Pakistanské ľahké jednomotorové stíhacie lietadlo PAC JF-17 Thunder, na fotografii vyzbrojené americkými raketami AIM-9 a čínskymi PL-12 počas letu v blízkosti hory Nanga Parbat, zdroj: wiki commons

 

 

Hoci je MiG-29UPG považovaný v súčasných Indických vzdušných silách za 3. najvýkonnejšie lietadlo v poradí, po ťažkom stíhacom lietadle Su-30MKI a viacúčelovom francúzskom stíhacom lietadle Dassault Rafale, indické Ministerstvo obrany údajne zvažuje zastavenie jeho ďalších akvizícií a namiesto toho prechádza k úmyslu kúpiť jeho nástupcu novej generácie, MiG-35.

Ruské viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4++ MiG-35, zdroj: militarywatchmagazine

 

Stíhacie lietadlo MiG-35, patriace do generácie 4++, zaradili Vzdušné a kozmické sily RF do svojho stavu v roku 2019. Sériovo vyrábané stroje majú disponovať výkonným AESA radarom, drakom vyrábaným s vyšším podielom kompozitných materiálov, najmodernejšou avionikou, systémami elektronického vedenia boja a súčasne prístupom k širokej škále nových typov munície tak pre vzdušné ako aj pozemné/námorné ciele.

 

Nedávno boli tiež zverejnené informácie o úspešnom integrovaní systémov obmedzenej umelej inteligencie, pre Indické vzdušné sily, vzhľadom na ich ambície rozširovať počet lietadiel, však zrejme najdôležitejším plusom nového lietadla budú jeho približne o 80% nižšie prevádzkové náklady voči starším verziám lietadiel MiG-29 a to vďaka pokročilejším systémom, výkonnejším a úspornejším motorom a modernému draku lietadla vyžadujúcemu menej údržby.

 

Vzhľadom na podobnosť oboch stíhacích lietadiel, by montáž v súčasnosti požadovaných lietadiel MiG-29 mohla poskytnúť veľmi cenné skúsenosti a zároveň byť prípravou indického obranného priemyslu na licenčnú výrobu lietadiel MiG-35, o ktorej sa predpokladá, že bude dohodnutá v najbližších piatich rokoch spoločne s transferom technológií.

Zdroj: militarywatchmagazine

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov