Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Unijný zákaz olova v mokradiach

Slovensko, 3. júl 2020 (AM, Legis Telum ) – Ako pravidelne informujeme, Európska komisia s Európskou chemickou agentúrou momentálne pripravujú dva rôzne návrhy na zákaz použitia striel s obsahom olova. Prvým je zákaz použitia striel s obsahom olova v mokradiach a druhým je plošný zákaz použitia striel s obsahom olova na nevojenské účely.


 

Celounijný zákaz použitia striel s obsahom olova v mokradiach s vysokou pravdepodobnosťou bude prijatý!

Návrh nariadenia EK, ktorým bude vyslovený celounijný zákaz použitia striel s obsahom olova v mokradiach a v ochrannom pásme 100 m okolo mokradí bol prerokovaný na výbore REACH dňa 23.6.2020. Táto agenda u nás patrí do gescie ministerstva hospodárstva. P. Sulík ako súčasný minister hospodárstva dodržal slovo a v tejto veci sa angažoval proti navrhovanému zákazu.

 

Zástupcovia Slovenskej republiky na zasadnutí výboru prezentovali odmietavé stanovisko a návrh nepodporili z viacerých dôvodov. Navrhovaný zákaz držby streliva s obsahom olova v mokradiach prekračuje rámec nariadenia, je reálne nevymožiteľný a dotkol by sa viac ako tretiny výmery poľovných revírov na Slovensku (vrátane 100 metrových ochranných pásem mokradí). Slovensko trvá na tom, aby vymedzenie zóny mokradí a ochranných pásiem okolo nich bolo ponechané v kompetencii členských štátov a nie stanovované plošne a direktívne z centra. Našu domácu legislatívnu úpravu považujeme za dostatočnú.

 

Podľa dostupných kuloárnych informácií žiaľ všetko nasvedčuje tomu, že návrh celounijného zákazu použitia striel s obsahom olova v mokradiach podporí až 19 členských štátov. Ostávajúce členské štáty sa buď zdržia alebo budú hlasovať proti.

 

Boli sme informovaní, že náš minister hospodárstva vydal pokyn, aby Slovenská republika v tejto veci hlasovala PROTI návrhu.

Hlasovanie práve prebieha formou per rollam a bude ukončené 15.7.2020. Očakáva sa, že návrh nepodporia Slovensko, Poľsko, ČR, Maďarsko, Malta, Lotyšsko, Írsko a Bulharsko.

O výsledku Vás budeme ďalej informovať.

Boris Draškaba, Legis Telum

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov