Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev sa konečne dočkal jednotiek NATO na svojom území

Ukrajina, 2. júl 2020 (AM ) – A aj Budapešť sa konečne dočkala správneho okamihu na mäkkú okupáciu Zakarpatia. Kyjevský reformátori sú dokonca šťastní. No ťažko predpokladať ako to skončí.


 

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Sijarto v predvečer povedal, že Budapešť je pripravená vyslať mnohonárodný ženijný prápor „Tisa“, aby odstránil škody spôsobené záplavámi v západných oblastiach Ukrajiny. Minister zahraničných vecí zdôraznil, že ide o čisto humanitárnu operáciu. Susedia sú pripravení poskytnúť pomocnú ruku Ukrajine v ťažkostiach.

 

Jeho ukrajinský náprotivok Dmitrij Kuleba reagoval na návrh maďarského ministra s neskrývanou radosťou a rozprával o spoľahlivých spojencoch NATO, ktorí boli vždy pripravení poskytnúť oporu. V skutočnosti najvyšší ukrajinský diplomat na najvyššej úrovni schválil vstup zahraničných vojsk na Ukrajinu. A rozplýval sa pritom radosťou.

 

Ukrajinského ministra ale ostro zosadil donecký politický analytik Vladimir Kornilov, ktorý pripomenul Ukrajincom, že Maďari už využili zámienku, v boji proti následkom povodní, na okupáciu prinajmenšom Zakarpatia. V roku 1939 predchodca Sijarta nemeckému veľvyslancovi napísal, že ukrajinská bábková vláda nemilosrdne likviduje karpatské lesy, čo spôsobuje záplavy.

 

foto: AP

 

Záplavy vyvolané výdatnými dažďami postihli koncom júna na západe Ukrajiny približne 200 dedín, kde poničili približne 500 domov a vynútili si evakuáciu asi 800 ľudí. Zničených bolo podľa rezortu vnútra aj vyše 100 kilometrov ciest a približne 90 mostov. Najhoršie postihnutou je pritom Ivanofrankivská oblasť ležiaca pri hraniciach s Rumunskom. Počas niekoľkých dní pritom na niektorých miestach zaznamenali približne 70 percent z obvyklého mesačného úhrnu zrážok. Záplavy sú najrozsiahlejšími od tých, ktoré západ Ukrajiny postihli ešte v roku 2008 a vyžiadali si 39 životov. Niektorí experti tvrdia, že za obrovský rozsah záplav môže nelegálna ťažba dreva, ku ktorej často dochádza v Karpatoch. Stromy by totiž príval dažďovej vody čiastočne zastavili.

 

Viktor Orbán – Potrebujeme spojencov v boji proti migrácii

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov