© Foto: Ministerstvo obrany
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské námorníctvo dostane v decembri najnovšiu ponorku “Kazaň”

Rusko, 30.jún 2020 ( AM ) – Ruské námorníctvo dostane v decembri 2020 jadrovú ponorku Kazaň projektu 885M Jaseň-M. Povedal to prezident spoločnosti United Shipbuilding Corporation Alexej Rachhmanov. Spočiatku mala vstúpiť do flotily v roku 2019 po odložení presunu na september až október 2020.”Plavidlo by malo byť odovzdané flotile tento rok, v decembri,” uviedla Ria Novosti.


 

Ponorka Kazaň bola spustená 31. marca 2017. Plavebná rýchlosť krížnika je 31 uzlov a hladinová rýchlosť je 16 uzlov. Maximálna hĺbka ponoru je 600 metrov, autonómia plávania je 100 dní.

 

Ruské ponorky Jaseň majú čo ponúknuť – osem univerzálnych vertikálnych odpaľovačov pre päť okrídlených rakiet Kaliber-PL. Ponorka je vyzbrojená mínami, torpédom kalibru 533 mm a riadenými strelami. V závislosti od danej misie môžu byť tieto rakety protilodné, protiponorkové, určené k útoku na pozemné ciele, alebo môžu byť strategické. Ak sú cieľom veľké lode, potom je Kaliber kombinovaný s výkonnejšou P-88 Onix.

 

Konštruktéri tvrdia , že Jaseň prekonala amerických konkurentov, pokiaľ ide o vyhľadávací potenciál, čo z tohto stroja činí kráľovnú podvodných duelov. Jednoducho povedané – ponorka zaznamená nepriateľa oveľa skôr, ako zaznamená on ju. A to jej poskytuje čas k včasnému útoku.

 

Nová ponorka Knieža Oleg

Prvá sériová strategická jadrová ponorka zdokonaleného projektu 955A Borej-A, Knieža Oleg, má byť odovzdaná vojenskému loďstvu v decembri 2020. Piata ponorka projektu Borej, Knieža Oleg, bude prvá sériová ponorka projektu 955A, Borej-A, jadrových ponoriek štvrtej generácie. Od ponoriek projektu 955 sa líšia obtokom trupu, menšou hlučnosťou a lepším ovládaním. Ponorka je vybavená medzikontinentálnymi balistickými strelami Bulava a modernými mínovými a torpédovými zbraňami. Celkovo má byť pre ruské vojenské loďstvo postavených desať ponoriek triedy Borej projektov 955 a 955A.

 

Hlavnú ponorku projektu 955 Jurij Dolgorukij má Severná flotila vo výzbroji od roku 2013. Dve ďalšie, Alexander Nevskij a Vladimir Monomach boli zaradené do Tichomorskej flotily v roku 2014. Atómová ponorka Knieža Vladimir bola odovzdaná vojenskému loďstvu 29. mája, dokument o jej prevzatí vojenským loďstvom bol podpísaný včera v Severodvinskom podniku Sevmaš. Knieža Oleg je v záverečnej fáze výstavby.

 

“Po zuby ozbrojená”: čínske médiá zhodnotili novú ruskú ponorku Lajka

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov