CMV-22B
Aktuality, Letectvo,

Námorníctvo Spojených štátov získalo prvý konvertoplán CMV-22B

Bell Textron Inc., dcérska spoločnosť Textron Inc. (NYSE: TXT), a Boeing [NYSE: BA] dodali 22. júna prvý letún CMV-22B pre operácie Námorníctva Spojených štátov. Konvertoplán V-22 bude slúžiť v rámci flotily Logistics Multi-Mission Squadron (VRM) 30 na základni North Island v San Diegu.


ZÁKLADŇA NORTH ISLAND, Kalifornia (27.júna 2020) – Prvý konvertoplán CMV-22B pre námorné operácie dorazil na leteckú základňu na North Island

 

„Sme hrdí na to, že operácie Námorníctva Spojených štátov amerických budú mať celosvetovo podporu vďaka konvertoplánu a jeho schopnosti poskytovať logistické služby aj pri časovo náročných akciách,“ povedal Kurt Fuller, viceprezident Bell V-22 a riaditeľ programu Bell Boeing.

 

Táto dodávka letúna americkému námorníctvu je v poradí už celkovo tretia. Prvý vývojový testovací model CMV-22B dodal Bell Boeing vo februári na základňu Naval Air Station Patuxent River, kde pokračoval vo vývojovom testovaní. Druhý konvertoplán dorazil v máji. Námorná verzia V-22 v americkom námorníctve nahradí pri preprave personálu a materiálu na lietadlové lode flotilu lietadiel C-2A Greyhound.

 

„Prvá dodávka letúna pre flotilu predstavuje novú kapitolu programu V-22 Tiltrotor. Námorníctvo USA bude môcť vďaka jej podpore realizovať dôležité operačné misie po celom svete s väčšou flexibilitou,“ povedal Shane Openshaw, viceprezident Boeing Tiltrotor Programs a zástupca riaditeľa tímu Bell Boeing.

 

CMV-22B a C-2A Greyhound si v apríli symbolicky vo vzduchu odovzdali pochodeň.

„CMV-22B sa stane dôležitým prostriedkom podpory lietadlových lodí a udržania ich smrtiaceho účinku v boji,“ povedal kapitán amerického námorníctva Dewon Chaney, Commodore, Fleet Logistics Multi-Mission Wing. „Univerzálna schopnosť nasadenia CMV-22B pri rade misií, ktoré letún už v praxi preukázal, nájde v budúcnosti uplatnenie v rámci Air Wing of Naval Aviation. Prílet tohto lietadla je prvým z mnohých krokov k tomu, aby sa všetko stalo skutočnosťou.“

 

CMV-22B, ktorý je schopný prepraviť až 2 700 kilogramov nákladu, v sebe zlučuje vlastnosti vrtuľníka s vertikálnym vzletom a pristátím (VTOL) a charakteristiky turbovrtuľového lietadla s dlhým doletom, efektívnym využitím paliva a rýchlosťou.

 

Bell Boeing navrhol variantu konvertoplánu pre námorníctvo tak, aby vyhovovala širšiemu spektru požiadaviek. Dve dodatočné 60-galonové nádrže a ďalšie rozšírené nádrže zaisťujú dolet 2 130 kilometrov. Je to jediný letún, ktorý môže bezpečne pristáť na lietadlovej lodi s modulom motora F135C umiestneným vo svojom trupe a poskytovať dodávku „roll-on/roll-off“.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov