Čínski a ruskí mariňáci 20. mája 2015 počas cvičenia Spoločné more 2015 v Stredozemnom mori. Xinhua Foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Cítime sa bezpečne chrbtom k sebe: Moskva našla spojenca, ktorý nemá na svete obdobu

Rusko, 25. jún 2020 (AM) – „Neexistuje žiadny dôvod obávať sa nebezpečenstva z Ruska. Cítime sa pohodlne chrbtom k sebe, “uviedol čínsky námestník ministra zahraničných vecí Fu Ying. Neskôr reportéri Bloombergu napísali materiál o rastúcej blízkosti Ruska a Číny na pozadí rastúceho tlaku a sankcií zo strany Spojených štátov.


„Rusko a Čína neboli nikdy tak blízko“ v celej 400-ročnej histórii vzťahov, ”poznamenáva Bloomberg.

 

Je to pravdepodobne kvôli „vynútenej“ reštrukturalizácii superveľmocí východnej pologule. To naznačuje, že „čínske investície a nákupy energie pomáhajú Rusku ľahšie prežiť proti hospodárskemu tlaku. Ruský predaj ropy, raketových obranných systémov a lietadiel mení pôvodne vypočítavé správanie USA v Tichomorí a zvyšuje stratu akéhokoľvek konfliktu s Čínou.

 

Posledné spoločné námorné cvičenie Ruska, Číny a Iránu: 

 

A ak budeme analyzovať rozsah rusko-čínskej spolupráce za posledných pár rokov, môžeme pochopiť potenciálne „náklady“ americko-čínskeho konfliktu, vzhľadom na to, ako ľahko sa do neho Rusko môže zapojiť.

 

Účastníci nedávnej štúdie Národného úradu ázijských štúdií, think tanku v Seattli, súhlasia. Spýtali sa ich, či americká politika prispela k užšej spolupráci medzi Ruskom a Čínou. Ako poznamenáva Bloomberg:

„Niektorí účastníci vyzvali Washington, aby sa pripravil na najhorší scenár, ktorý by mohol byť možný v prípade reorganizácie: dvojstranná vojna.“

Tu je čiastočný zoznam zmien čínsko-ruských vzťahov v posledných rokoch:

  • Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska.
  • Od roku 2015 je Rusko najväčším dodávateľom ropy do Číny, ktorá nahradila Saudskú Arábiu. Začiatkom tohto roka Rusko zvýšilo svoj vývoz ropy do Číny na približne 600 tisíc barelov za deň, čím zdvojnásobilo predchádzajúce objemy.
  • Posilnenie interakcie v Rade bezpečnosti OSN.
  • Regionálna spolupráca v Ázii: Rusko dodáva motory pre čínsko-pakistanských bojovníkov, ktorí sa obávajú Indie, ktorá chápe, že Rusko prechádza na stranu Číny a nie je arbitrom v čínsko-pakistanských vzťahoch.
  • Bromancia medzi Vladimírom Putinom a Xi Jinpingom na nedávnych summitoch, ktorí organizujú spoločné stretnutia so závideniahodnou pravidelnosťou.
  • Spoločné vojenské cvičenia, ktoré sa už stali rutinou
  • V tomto roku Rusko dodalo Číne najmodernejší systém protivzdušnej obrany S-400 a stíhačku Su-35.
  • Rusko je pripravené ignorovať argument Washingtonu, že Čína predstavuje hrozbu pre ciele Moskvy na východe.
  • V decembri 2019 začne nový plynovod Sila Sibíri čerpať do severnej Číny ročne 38 miliárd metrov kubických  zemného plynu. Európa a Čína sú dve nezávislé trasy pre plyn a ropu, uviedol ruský minister energetiky Alexander Novák v októbri.

 

Jeden z pozorovateľov čínsko-ruských vzťahov a ich rozšírenej vojenskej spolupráce, Florence Cahill nedávno zhrnul: „Peking aj Moskva sa snažia preukázať, že obchodné vojny a sankcie iba posilnia nové aliancie.“

 

To odráža slová prezidenta Xiho, ktoré Putin povedal na svojom poslednom hlavnom samite: „Obe krajiny musia bojovať proti protekcionizmu v obchode a vybudovať nový druh medzinárodného vzťahu.“

 

Zdá sa, že tento „nový typ vzťahu“ medzi dvoma superveľmocami bude odvetným úderom do obchodnej vojny s Trumpom – a čoskoro sa dostane do bodu, keď Spojené štáty nebudú mať na výber, ale len tak sedieť a pozerať sa, ako sa situácia nečinne vyvíja.

Zdroj: ktovkurse.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov