foto: ELN
Aktuality, Bezpečnosť,

Bojová skupina V4 by mala byť funkčná začiatkom roku 2023, plánuje aj spoločný nákup munície

 


Slovensko, 25. jún 2020 (AM) – V Prahe sa včera stretli ministri obrany Vyšehradskej štvorky (V4), aby zhrnuli a zhodnotili končiace české predsedníctvo. Ministri, okrem iného, ​​vyjadrili spoločné odhodlanie pokračovať v rozvoji a modernizácii ozbrojených síl. Nielen pre prípad budúcich kríz podobných tej Koronavírusovej, ale aj ako príspevok ku kolektívnej obrane. Konkrétnym výstupom fungujúcej spolupráce je potom projekt spoločného nákupu munície cez aliančnú agentúru NSPA, ktorý Česko povedie aj potom, čo odovzdá predsedníctvo Poľsku.

Podľa ministra obrany ČR Ľubomíra Metnara našli Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko pri plánovaní nákup spoločný priesečník v podobe malokalibrovej munície.

“V súčasnej dobe diskutujeme o množstve, koľko jednotlivých druhov daná krajina bude potrebovať,” uviedol na tlačovej konferencii s tým, že ambíciou ČR je túto dohodu dotiahnuť a aj podpísať zmluvu do konca tohto roka.

Ilustračné foto

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď aktivitu ČR v oblasti spoločných akvizícií privítal:

“Je čas, aby sme skutočne prešli ku konkrétnym krokom. (…) Verím, že modernizačné projekty, ktoré naše štáty čakajú, môžeme koordinovať a pomôcť tak oblasti obranného priemyslu našich krajín. “Štáty V4 by tak podľa neho mohli spolupracovať napríklad na modernizáciu BVP či tankov T-72. “Dochádza tu k rôznym prienikom, ktoré môžu byť zaujímavé,” vyhlásil Naď.

Vlajkovou loďou a ďalším konkrétnym dôkazom spolupráce Vyšehradskej štvorky je tiež bojové zoskupenie EÚ, tzv. EÚ Battle Group a logistické veliteľstvo V4 v Poľsku. Bojové zoskupenie V4 by malo byť schopné pohotovosti v prvom polroku 2023, česká armáda by do neho mala zapojiť od 300 do 600 vojakov.

Predstavitelia ministerstiev obrany Višegrádu diskutovali aj o skúsenostiach v zahraničných misiách. Slovenská republika vidí spoločný potenciál predovšetkým v Pobaltí, Slovensko by sa po vzore ČR tiež rado orientovalo na oblasť Afriky. “To v minulosti nebolo. Môžem potvrdiť, že veľmi intenzívne komunikujeme s Českou republikou o možnom spoločnom pôsobení, napríklad v rámci misie EUTM. ”

Štáty V4 si tiež v reakcii na zmeny bezpečnostného prostredia v posledných rokoch stanovili, že aktualizujú východiská obrannej spolupráce v novej Dlhodobé vízii obrannej spolupráce. Predošlý dokument bol bezo zmien od roku 2014. Námestník poľského ministra obrany Pawel Woźny považuje aktualizovanú víziu za dôležitý strategický dokument a základ pre poľské predsedníctvo V4.

Napriek zložitej situácii, s ktorou sa nielen európske krajiny museli v uplynulých mesiacoch potýkať, bolo podľa všetkých členov iniciatívy V4 české predsedníctvo úspešné: “Dokázalo sa, že tieto štyri krajiny sú vo všetkých aspektoch schopné spolupracovať veľmi efektívne a je to dôkaz, že sú pripravené a odhodlané prevziať svoj diel zodpovednosti za udržiavanie mieru a stability v Európe. A to je tiež dôvod, prečo Vyšehradská štvorka vznikla, “zhrnul za všetkých účastníkov maďarský minister obrany Tibor Benkö.

“Máme slúžiť ako klin k rozbitiu V4.” Vojenský analytik komentoval posledné kroky českého ministerstva obrany

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov