Americkí vojaci prichádzajú na tanku počas prezentácie svojich vozidiel a zbraní v Kumanove v Severnom Macedónsku 28. júla 2017. (Robert Atanasovski / AFP Getty Images)
Aktuality, Bezpečnosť,

České ministerstvo obrany daruje Severnému Macedónsku 5 miliónov korún na ochranu proti zbraniam hromadného ničenia

 


Česko, 23. jún 2020 (AM, MO ČR) – Ministerstvo obrany Českej republiky daruje Ministerstvu obrany republiky Severné Macedónsko 5 mil. korún na nákup vybavenia ochrany proti zbraniam hromadného ničenia (OPZHN), ktoré tamojšie ozbrojené sily potrebujú primárne pre pôsobenie v zahraničných operáciách. Česká republika sa na oblasť OPZHN dlhodobo špecializuje v rámci NATO a je zároveň pripravená pomáhať spojencom.

“Naším cieľom je podporiť Ministerstvo obrany Republiky Severné Macedónsko v kontexte nedávneho vstupu krajiny do NATO, prebiehajúcich obranných reforiem a súvisiacej modernizácie tamojších ozbrojených síl,” uviedol námestník ministra obrany ČR Radomír Jahoda.

Severné Macedónsko je spoľahlivým partnerom Česka v oblastiach obrany a bezpečnosti, pričom významne prispieva k stabilite západného Balkánu a zvládaniu nelegálnej migrácie. Dlhodobá spolupráca zahŕňa aj spoločné pôsobenie v rámci aliančnej misie v Afganistane, kam Severné Macedónsko vysiela vojakov od roku 2002.

Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu podpísal príslušnú darovaciu dohodu najprv v Prahe námestník Jahoda a následne v Skopje námestník ministerky obrany Severné Macedónsko Bekim Maksuti. Podpisového ceremoniálu sa za Českú republiku zúčastnil veľvyslanec Miroslav Toman.

Námestník Maksuti vyjadril veľkú vďaku za významnú pomoc zo strany Česka, ktorá nadväzuje na dlhodobú vynikajúcu spoluprácu medzi oboma krajinami.

Napriek protiruským provokáciám niektorých českých politikov – Rosatom chce Česko v medzinárodnom projekte rýchleho reaktora

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov