Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany chce posilňovať politicko-obrannú spoluprácu krajín V4 aj dodržať záväzok 2 % HDP na obranné výdavky voči NATO

Slovensko, 19. jún 2020 (AM, MO SR ) – Minister obrany Jaroslav Naď včera v priestoroch rezortu obrany prijal veľvyslanca Maďarska Tibora Petőa a následne veľvyslanca Poľskej republiky Krzysztofa Strzałku, ktorí sa mu pri tejto príležitosti predstavili vo svojich funkciách. Počas úvodného stretnutia diskutovali o aktuálnych témach bilaterálnej obrannej a vojenskej spolupráce. Šéf rezortu obrany predstavil veľvyslancom priority a ciele vlády SR v oblasti obrany a zaujímal sa tiež o možnosti rozvoja spolupráce v oblasti domáceho obranného priemyslu.


 

 

„Geopolitický priestor Slovenska, ako aj jeho euroatlantické smerovanie nám poskytuje vynikajúcu príležitosť na rozvíjanie a utužovanie vzájomných vzťahov s našimi partnermi a susedmi aj v politicko-vojenskej oblasti, či už na bilaterálnej úrovni, ako aj v rámci Vyšehradskej skupiny,“ povedal na oboch stretnutiach minister obrany Jaroslav Naď. Pri tejto príležitosti zároveň vyzdvihol vynikajúcu úroveň vzťahov medzi Maďarskom a Poľskou republikou. „Posilňovaním regionálnej spolupráce krajín V4 môžeme spoločne prispieť k ešte efektívnejšiemu riešeniu výziev na celoeurópskej úrovni,“ dodal.

 

 

Šéf rezortu obrany diskutoval s veľvyslancami aj o plnení záväzkov, ktoré týmto krajinám vyplývajú z členstva v NATO a EÚ. V tejto súvislosti zároveň spomenul záväzok vynakladať 2 % HDP na obranné výdavky do roku 2024, ako aj to, že súčasné vedenie rezortu bude hľadať riešenia, ako tento záväzok naplniť, keďže pandémia bude mať vplyv aj na verejné financie a následne aj na rozpočet ministerstva obrany. Pozornosť bola venovaná aj prioritám a cieľom rezortu. Minister Naď v tejto oblasti zdôraznil nevyhnutnosť aktualizácie Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR, čo patrí medzi hlavné priority súčasného vedenia rezortu.

 

 

Minister Naď taktiež ocenil spoluprácu ozbrojených síl medzi Slovenskom a Maďarskom, ako aj Slovenskom a Poľskou republikou v oblasti vojenského vzdelávania, výcviku a účasti na medzinárodných cvičeniach vrátane spolupráce s poľským Veliteľstvom síl pre špeciálne operácie, ktorá je dlhodobo na výbornej úrovni. Počas stretnutia hovorili aj o možnostiach cezhraničnej spolupráce, ako aj o nasadení príslušníkov ozbrojených síl v misiách a operáciách pod vedením NATO a EÚ.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov